Lean+ opleiding relevant in jouw situatie?

25-06-2024 Geplaatst door Redactie

1. Voor wie is Lean Agile/Six Sigma interessant?

Als je kwaliteitsmanager, projectleider of teamleider bent, is het van onschatbare waarde. Eigenlijk is het interessant voor iedereen want Lean Agile/Six Sigma leert je focussen op wat de klant wil en hoe je dat het beste faciliteert. Dat is belangrijk voor iedereen in een organisatie.
Master Black Belt Suzanne zegt wel: “Verbeteren zit in je genen.” Niet je functie is belangrijk, maar hoe boeiend je het vindt om processen te onderzoeken, nieuwe inzichten te krijgen en oplossingen te bedenken.


2. Wat kun je met een Lean Agile/Six Sigma opleiding?

Lean Agile/Six Sigma biedt je een stappenplan waarmee je problemen in je organisatie leert zien en oplossen met de klant in gedachten. Je leert ook de grootte van problemen inschatten zodat je prioriteiten kunt stellen. Je krijgt veel tools in handen om problemen echt aan te pakken. Kortom, Lean Agile/Six Sigma is een methodiek waarmee je doelgericht en heel praktisch allerlei processen in je organisatie kunt verbeteren.


3. Waar heeft Lean Six Sigma tot concrete verbeteringen geleid?

Een klant van ons is Stichting Buddy Netwerk, een vrijwilligersorganisatie in de regio Haaglanden. De buddy’s helpen mensen die ziek, eenzaam zijn of geheugenproblemen hebben. Het koppelen van buddy aan cliënt is hun kernproces.

Ze hadden het idee dat dit proces niet goed liep. We hebben hen de VSM geleerd, één van de bekendere Lean tools om een proces te analyseren. Dat gaf zoveel inzicht dat ze 7 concrete verbeteringen konden doorvoeren. “Juist in dat inzicht zit de grote waarde”, vindt projectleider Sven Zeilstra van Buddy Netwerk.

Een ander voorbeeld:

In Den Haag hielpen wij de gemeente het proces van het aanvragen van een paspoort te verbeteren. Er gebeurt heel wat tussen je aanvraag en het moment dat je aan de balie het paspoort in handen krijgt. Met Lean Agile/Six Sigma richt je dat proces zo in dat je de klant optimaal helpt.

Ook in callcenters hielp het om in zeer dynamische omgevingen de methodiek te implementeren. Lean Six Sigma is voor elke organisatie waardevol. Lees meer over onze implementaties op deze pagina.


4. Hoe past een opleiding in Lean Agile/Six Sigma in je loopbaan?

Tijdens de trainingen krijg je een koffer vol met tools die je helpen om een groep mensen een flinke stap verder te helpen. Die tools werken in alle organisaties en zijn van blijvende waarde. Ze helpen je niet alleen in je huidige baan, maar ook in het werk dat je over een paar jaar doet. Het is dus een goede investering in je toekomst. Als je een baan als manager ambieert is Lean Agile/Six Sigma bijna onmisbaar.

De waarde die werkgevers aan een Lean Agile/Six Sigma opleiding hechten is groot. Je ziet steeds vaker vacatures die Lean Six Sigma als achtergrond vragen.


5. Werkt Lean Agile/Six Sigma ook voor kleine organisaties?

Zeker, misschien zelfs beter, want je moet Lean Agile/Six Sigma als hele organisatie (uiteindelijk) omarmen.


6. Kun je in je eentje een training volgen? Of moeten je teamgenoten dan ook op cursus?

Dat is mogelijk, met een Green Belt certificaat kun je zelfstandig een Lean Agile/Six Sigma project leiden. Je teamleden hoeven dus niet per se ook een opleiding te volgen. Zo kan je de rest van jouw team of organisatie alvast warm maken voor deze aanpak!


7. Wat is het verschil met Agile en Scrum?

Agile en Scrum zijn vooral voor procesverbetering. Het kan gecombineerd worden met het verbeteren van processen. Ze vullen Lean Six Sigma dus mooi aan. Daarom zijn we ook gestart met trainingen die Lean en Agile combineren, namelijk de Lean Agile Green Belt en de Lean Agile Green Belt to Black Belt, voor als je al een Green Belt hebt.


8. Welke Lean Agile/Six Sigma training is de beste keuze voor jou?

Dat ligt er aan wat je er mee wilt doen. Met een Yellow Belt training leer je de taal van Lean Agile/Six Sigma kennen. Zo’n Yellow Belt training duurt een halve dag. Daarna kun je meedoen met Lean Six Sigma trajecten, en je snapt waar anderen het over hebben. Een Yellow Belt training is daarom geschikt voor mensen die werken in organisaties waar men processen verbetert met Lean Six Sigma.

Een Orange Belt training gaat een stapje verder. Een Orange Belt training duurt anderhalve dag. Je leert de stof van de Yellow Belt en gaat dieper op de theorie in. Daarnaast doe je oefeningen waarin je je de theorie eigen maakt. De training is vooral geschikt voor je als je vaak wordt uitgenodigd voor workshops waarin processen onder de loep worden genomen met Lean Six Sigma. Ook is de Orange Belt handig voor leidinggevenden die mensen onder zich hebben die Lean Six Sigma trajecten begeleiden.

De volgende stap is Green Belt. De eerste opleiding waar je een door de International Association for Six Sigma Certification (IASSC) erkende certificering voor kunt krijgen. De Green Belt training is dé opleiding als je anderen gaat begeleiden met Lean Six Sigma. Als je Lean Six Sigma trajecten in gang zet en begeleidt dus. Je hebt een MBO opleiding of hoger nodig om de training succesvol te kunnen afronden. De training duurt in totaal 5 of  dagen.

De zwaarste training is de Black Belt. Hij omvat de gehele Green Belt en gaat nog dieper op de stof in. De Black Belt training helpt je de vraag te beantwoorden hoe je een organisatie continue verbetert. Je gaat een stuk dieper in op bijvoorbeeld de value stream en statistieken. Het doel is een helicopterview te ontwikkelen over procesverbetering voor het hele bedrijf. Daarom is een Black Belt opleiding perfect voor project- en kwaliteitsmanagers. Je leert ook hoe je Green Belts ondersteunt met hun projecten.
Een Black Belt opleiding duurt 15 dagen.

Als alternatieve mogelijkheid kun je sinds kort ook kiezen voor Lean Agile trainingen in plaats van Lean Six Sigma. Je krijgt dan wat minder statistiek, en leert in die tijd hoe je verbeterprojecten op een Agile manier aanpakt. Scrum is onderdeel van de Green Belt en Green Belt to Black Belt trainingen. Je kan Agile en Six Sigma natuurlijk ook combineren.


9. Welk opleidingsniveau moet je hebben?

Voor de Yellow en Orange Belt trainingen is geen vooropleiding vereist. De opleiding die je nodig hebt voor Green Belt is MBO en voor Black Belt minimaal MBO maar bij voorkeur HBO.


10. Hoeveel tijd kost het je?

De tijd die een training je kost zit in het deelnemen aan de training, en het toepassen van Lean Six Sigma in de praktijk. Je krijgt geen huiswerk over de theorie.
Tijdens de trainingen vanaf Green Belt gaan we direct praktijkgericht aan de slag. Je past de theorie dus meteen toe op je eigen situatie. De Green en Black Belt trainingen zijn bovendien verdeeld in meerdere blokken. Tussen de blokken ben je meteen bezig met je eigen verbeterproject. Reken er op dat zo’n project je een uur tot een halve dag per week kost.


11. Mag je titel bij je naam zetten?

Die vraag krijgen we vaak, vooral van Green en Black Belt cursisten. De Lean Six Sigma titel is geen officieel erkende titel als ingenieur of master. Wel is het certificaat officieel erkend door het IASSC, de International Association of Six Sigma Certification. En je mag de titel uiteraard achter je naam zetten. Denk bijvoorbeeld aan de handtekening onder je email, of in je curriculum vitae. Iedereen die zich met Lean Six Sigma bezig houdt, maar ook recruiters, weten waar het voor staat. En wat de waarde van een Lean Six Sigma certificaat is.


12. Waarin verschillen jullie van andere opleiders?

Ons sterke punt vinden wij het in de praktijk brengen van lesstof. We moedigen je aan om vanaf de start aan de gang te gaan met je eigen verbeterprojecten. Je bent dan namelijk al in staat om te kijken naar de processen van je eigen organisatie. In de groep bespreek je je bevindingen met andere cursisten en de trainer. Dat ervaren mensen als heel erg nuttig.

Daarnaast bieden wij een unieke combinatie aan van Lean, Agile en Six Sigma met een sterke focus op de praktijk. Bij onze opleidingen is coaching inbegrepen en je kan eenvoudig direct examen doen bij ons!


13. Wat zeggen cursisten over jullie?

Cursisten komen vaak bij ons omdat ze een positief verhaal hebben gehoord van iemand anders. Maar ook geven praktische zaken de doorslag. Mensen waarderen het dat ze op korte termijn een training kunnen volgen. We denken daarin ook mee met je en onderzoeken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Ook horen we dat cursisten het fijn vinden dat we verspreid zitten door het hele land. En dat je trainingen sneller of juist langzamer kunt doorlopen. Mensen vinden ons flexibel.

Cursisten zijn na een training vaak erg positief. Dat blijkt ook uit onze 9,3 op vergelijkingswebsite Springest. Daar zijn we best trots op.

Ook vertellen cursisten dat we veel kennis hebben en die goed overbrengen. Daar zijn we natuurlijk erg blij om. Voor ons voelt het eigenlijk als een tweede natuur. We vinden het verbeteren van processen zo interessant, dat we er energie van krijgen om er alles van af te weten en die kennis door te geven. Daarom vinden we het ook zo boeiend om te horen wat er in jouw situatie speelt. En begeleiden we je met liefde ook tijdens je Green of Black Belt praktijkopdracht.

Onze missie is geslaagd als jij voelt wat een cursist als volgt verwoordde:

“Het heeft mijn ogen geopend. Ik heb geleerd dat kleine aanpassingen kunnen leiden tot grote verbeteringen”.


14. Zijn jullie opleidingen officieel erkend?

Lean Six Sigma Groep is door IASSC, ASQ, LCS en CEDEO geaccrediteerd. Hiermee voldoet Lean Six Sigma Groep aan de internationaal geldende eisen en normen en is de kwaliteit van onze trainingen geborgd.

Onze trainingen en certificaten zijn LCS geaccrediteerd. Bij afronding van training, examen en projecten ontvang je internationaal erkend certificaat van LCS en Lean Six Sigma Groep. LCS staat voor Lean Competency System. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor trainingen op het gebied van continu verbeteren. LCS is verbonden aan de Universiteit van Cardiff. Het LCS certificaat is internationaal erkend. Je wordt dus een volwaardige Green of Black Belt in Lean Six Sigma.


15. Op welke data kun je een opleiding volgen?

In de trainingsagenda kun je direct zien wanneer je een opleiding kunt volgen. Maar wil je liever op een andere datum beginnen? Bel ons gerust op 088-5326700. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.


16. Waar kun je een opleiding volgen?

Op behoorlijk veel plekken in Nederland. Je kunt in Amsterdam, Den Haag, Utrecht/Doorn, Eindhoven, Zwolle, Maastricht, Leeuwarden en Groningen een opleiding doen. Bij voldoende deelname komen we ook naar je bedrijf toe.


17. Wat kost een opleiding?

Dat hangt van de opleiding af. Alle informatie over de prijs van jouw opleiding vind je in de trainingsagenda.


18. Hoelang duurt een opleiding?

Een Yellow Belt training kost je maar een halve dag. Orange Belt worden duurt anderhalve dag.

Wil je meer verdieping? De Green Belt opleiding duurt tussen de 5 en 7 dagen.

Tenslotte de Black Belt. Je kunt starten met Green Belt, en op een later tijdstip het aanvullende gedeelte voor Black Belt doen (Green Belt to Black Belt). Dat hoef je niet per se nu al te beslissen.
Als je in één keer voor je Black Belt certificaat gaat, dan duurt de opleiding tussen de 12 en 15 dagen.


19. Kun je makkelijk parkeren bij de training?

Bij zo goed als alle trainingslocaties kun je eenvoudig en gratis parkeren.


20. Zijn de locaties makkelijk te bereiken met OV?

Onze belangrijkste trainingslocaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Naar Doorn moet je een stukje met de bus om bij deze mooie locatie aan te komen.
Voor de opleidingen in Eindhoven, Maastricht, Zwolle, Leeuwarden en Groningen huren we vaak ruimtes bij een hotel. We houden er altijd mee rekening dat deze goed per OV bereikbaar zijn.