FAQ

De inschrijving, kosten en data

Hoe kan ik mij inschrijven voor een training of opleiding?

Je kunt je via onze website inschrijven via het inschrijfformulier van de desbetreffende opleiding. Je ontvangt direct een bevestiging per e-mail. Twee weken voor aanvang van de opleiding ontvang je per e-mail alle benodigde details.

Wanneer is mijn inschrijving definitief?

Wanneer je het inschrijfformulier hebt ingevuld en per e-mail de bevestiging van inschrijving hebt ontvangen, is je inschrijving definitief. Als je daarna nog een wijziging door wilt geven, is dat natuurlijk mogelijk door met ons contact op te nemen.

Wat is een optie en tot wanneer is mijn optie geldig?

Een optie is een kosteloze mogelijkheid om een plaats in de training te reserveren voor een periode van 2 weken, zonder verplichtingen.

Waar kan ik de opleidingsdata vinden?

Op onze trainingspagina staat een link naar alle opleidingen met de bijbehorende data.

Wat zijn de kosten voor een opleiding of training?

De kosten zijn afhankelijk van de training die je wilt volgen en kun je vinden op deze website. Bij een aantal opleidingen is het mogelijk om deel te nemen aan extra modules deel, om een examen te volgen of om praktijkcertificering te behalen. Deze extra kosten staan op het inschrijfformulier vermeld.

Zijn er aanvullende kosten waarmee ik rekening moet houden?

Aan het examen en de certificering zijn kosten verbonden.
Wanneer je kiest de training inclusief examen en certificering te volgen, wordt er een meerprijs van € 200,00 exclusief BTW in rekening gebracht.
Een losse aankoop van het examen en de certificering bedraagt € 250,00 exclusief BTW.

Wat is jullie incompany-aanbod en hoe schrijf ik me in?

Naast trainingen met open inschrijving verzorgt Lean Six Sigma Groep incompany- trainingen. Voor meer informatie of voor een voorstel op maat voor jouw organisatie kan je contact met ons opnemen per e-mail info@leansixsigmagroep.nl of telefonisch met nummer 088-5326700. Wij denken graag mee.

Wat is het opleidingsniveau om de trainingen te volgen?

Bij Incompany opleidingen stemmen we het opleidingsniveau af op het niveau van de deelnemers. Bij onze open trainingen is het opleidingsniveau MBO/HBO. Mocht je twijfelen of het niveau past bij je specifieke wensen, neem dan contact met ons op. Dan zal de trainer deze met je bespreken.

Hoeveel deelnemers zitten er in een training?

We streven naar groepen van minimaal 4 personen en maximaal 14 personen.

Over de trainingen en examens

Wat kun je met Lean Agile of Lean Six Sigma opleiding?

Onze opleidingen bieden je een stappenplan waarmee je problemen in je organisatie leert zien en leert oplossen. Altijd met de klant in gedachten. Ook leer je de grootte van problemen inschatten, zodat je prioriteiten kunt stellen. Hierbij krijg je veel tools in handen om problemen echt aan te pakken en om goede oplossingen te implementeren.

Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Dat ligt er aan wat je er mee wilt doen. Met een Yellow Belt training leer je de taal van Lean, Agile en Six Sigma kennen. De Yellow Belt training duurt een halve dag. Daarna kun je meedoen met Lean Six Sigma trajecten, en je snapt waar anderen het over hebben. Een Yellow Belt training is daarom geschikt voor mensen die werken in organisaties waar men processen verbetert met Lean Six Sigma.

Een Orange Belt training gaat een stapje verder. Een Orange Belt training duurt anderhalve dag. Je leert de stof van de Yellow Belt en gaat dieper op de theorie in. Daarnaast doe je oefeningen waarin je je de theorie eigen maakt. De training is vooral geschikt voor je als je vaak wordt uitgenodigd voor workshops waarin processen onder de loep worden genomen met Lean Six Sigma. Ook is de Orange Belt handig voor leidinggevenden die mensen onder zich hebben die Lean Six Sigma trajecten begeleiden.

De volgende stap is Green Belt. De eerste opleiding waar je een door de International Association for Six Sigma Certification (IASSC) erkende certificering voor kunt krijgen. De Green Belt training is dé opleiding als je anderen gaat begeleiden met Lean Agile Six Sigma. Als je Lean Agile Six Sigma trajecten in gang zet en begeleidt dus. Je hebt een MBO opleiding of hoger nodig om de training succesvol te kunnen afronden. De meest gekozen training duurt 6 dagen.

De zwaarste training is de Black Belt. Hij omvat de gehele Green Belt en gaat nog dieper op de stof in. De Black Belt training helpt je de vraag te beantwoorden hoe je een organisatie continue verbetert. Je gaat een stuk dieper in op bijvoorbeeld de value stream en statistieken. Het doel is een helicopterview te ontwikkelen over procesverbetering voor het hele bedrijf. Daarom is een Black Belt opleiding perfect voor project- en kwaliteitsmanagers. Je leert ook hoe je Green Belts ondersteunt met hun projecten. Een Black Belt opleiding duurt 15 dagen.

Je kan altijd contact met ons opnemen via info@leansixsigmagroep.nl of 088-5326700. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Wat is het verschil tussen een Lean Agile training en een Lean Six Sigma training?

Bij beide opleidingen leer je te denken volgens een vaste structuur. Eerst op zoek naar de problemen, dan naar de grootste veroorzakers van dit probleem. Daarna bedenk je goede oplossingen voor de grootste oorzaken. Deze oplossingen implementeer je vervolgens.
Wanneer je aanvullend kiest voor het Six Sigma-deel leer je ook vanuit de data en de statistiek te kijken naar de oorzaken. Ook meet en beoordeel je achteraf met statistische methoden of de gekozen oplossing ook echt bijdraagt aan het verhelpen van het probleem.

Hoe past een Lean Agile of Lean Six Sigma opleiding in je loopbaan?

Tijdens de trainingen krijg je een koffer vol met tools die je helpen om een groep mensen een flinke stap verder te helpen. Die tools werken in alle organisaties en zijn van blijvende waarde. Ze helpen je niet alleen in je huidige baan, maar ook in het werk dat je over een paar jaar doet. Het is dus een goede investering in je toekomst. Als je een baan als manager ambieert is Lean Six Sigma bijna onmisbaar.
En de waarde die werkgevers aan een Lean Six Sigma opleiding hechten is groot. Je ziet steeds vaker vacatures die Lean Six Sigma als achtergrond vragen.

Kun je in je eentje een Lean Agile of Lean Six Sigma opleiding volgen? Of moeten je collega’s dan ook op cursus?

Met een Green Belt certificaat kun je zelfstandig een Lean Agile of Lean Six Sigma project leiden. Je teamleden hoeven dus niet per se ook een opleiding te volgen.

Wat zijn de regels bij deelname aan het examen?

  • Voor het Green Belt examen heb je twee uur de tijd. Voor het Black Belt examen maximaal drie uur;
  • Je mag je theoriemap als naslagwerk bij het examen gebruiken en eventuele eigen samenvattingen en/of notities;
  • Voor het Green Belt examen op locatie mag je gebruik maken van een rekenmachine. Voor een Green Belt examen online mag ook gebruik gemaakt worden van de rekenmachine op je laptop. Bij het Black Belt examen mag aanvullend gebruik gemaakt worden van Microsoft Excel of Minitab.
  • Wij richten ons er op deelnemers aan een examen binnen een week te informeren over de uitslag.

Bekijk hier het volledige examenreglement

Hoe schrijf ik me in voor het examen?

Een keer per maand bieden wij de mogelijkheid aan om op een van onze locaties (Den Haag, Amsterdam of Doorn) fysiek examen te maken. De beschikbare data en locaties vind je hier in de trainingsagenda op onze website. Mocht je het examen liever online afnemen, neem dan contact op met ons kantoor. Zij kunnen je van meer informatie voorzien en een afspraak met je maken.

Bekijk hier het volledige examenreglement

Lesmateriaal, coaching en certificering

Wanneer ontvang ik het lesmateriaal voor mijn opleiding?

Op de eerste dag ontvang je bij binnenkomst van ons een map met het benodigde trainingsmateriaal. Je ontvangt samen dit materiaal ook extra informatie en oefeningen op een USB-stick.

Indien je de training online volgt wordt het materiaal voorafgaande aan de eerste trainingsdag digitaal naar je op gestuurd.

Hoeveel uur is de studiebelasting naast de training?

Voor de Yellow en Orange Belt is er geen studiebelasting naast de training.

Bij de Green Belt opleiding zal tussen de opleidingsblokken gewerkt worden aan opdrachten. Deze nemen ongeveer een halve dag in beslag of totaal 8 uur. De opdrachten zijn er vooral op gericht om in de eigen werkomgeving succesvol en praktisch aan de slag te gaan met een verbeterproject. Na afronding van de training kan een deelnemer het theoretisch examen afleggen. De voorbereiding hierop wisselt per deelnemer. Wij gaan er vanuit dat er ongeveer 12 uur aan examenvoorbereiding nodig is om het examen succesvol af te ronden.

Tijdens de Black Belt vindt voor elk blok (7 stuks) de nodige voorbereiding plaats. Je moet rekening houden met ongeveer 4 uur per blok, dus 28 uur in totaal. Het gaat hierbij om het geleerde zoveel mogelijk in de praktijk te brengen. Na de opleiding volgt het examen. Dit duurt 3 uur. Voorbereidingstijden op het examen wisselt per deelnemer. Onze ervaring leert ons dat de meeste deelnemers ongeveer 20 uur voorbereiding nodig hebben.

Bekijk hier het volledige examenreglement

Ontvang ik een diploma of certificaat?

Lean Six Sigma Groep is door IASSC en LCS geaccrediteerd. Na het volgen van een training ontvang je een Certificaat van Deelname van Lean Six Sigma Groep. Indien je naast de training ook het theorie-examen hebt uitgevoerd én daarnaast de praktijkopdrachten hebt uitgevoerd certificeren we je als Green- of Black Belt. In dat geval ontvang je een het certificaat ‘Gecertificeerde Green Belt’ of ‘Gecertificeerde Black Belt’.

Bekijk hier het volledige examenreglement

Mag je de Lean Six Sigma titel bij je naam zetten?

Die vraag krijgen we vaak, vooral van Green Belt en Black Belt cursisten. De Lean Six Sigma titel is geen officieel erkende titel zoals ingenieur of master. Wanneer je slaagt voor je examen ben je LCS gecertificeerd en het ontvangen certificaat wordt ook officieel erkend door het IASSC en de International Association of Six Sigma Certification. Je mag de titel uiteraard achter je naam zetten. Denk bijvoorbeeld aan de handtekening onder je e-mail, of in je curriculum vitae. Iedereen die zich met Lean Six Sigma bezig houdt, maar ook recruiters, weten waar het voor staat. En wat de waarde van Lean Six Sigma certificering is.

Hoelang heb ik de tijd om mijn praktijkcertificaat te behalen?

Na het behalen van je theorie examen heb je 1,5 jaar de tijd om je praktijkcertificering te behalen.

Bekijk hier het volledige examenreglement

Is het mogelijk om alleen theorie examen of praktijkcertificering af te nemen?

Ja, wij bieden ook los een theorie examen en/of praktijkcertificering aan voor deelnemers die niet een training bij Lean Six Sigma Groep gevolgd. Daarbij is het wel van belang dat we vooraf vaststellen of het gevolgde programma past bij ons examen. Neem hierover contact op met ons via info@leansixsigmagroep.nl.

Bekijk hier het volledige examenreglement

Praktische zaken voor de trainingsdag

Op welke locaties worden de trainingen gegeven?

We hebben vaste locaties in Den Haag, Amsterdam en Doorn. Hiernaast geven we ook trainingen in Leeuwarden, Zwolle, Eindhoven. Hier huren we een geschikte ruimte op een leuke, inspirerende locatie.

In de trainingsagenda kan je zien welke training op welke locatie wordt gegeven.

Zijn de trainingslocaties goed met het openbaar vervoer te bereiken?

Alle locatie zijn prima met het openbaar vervoer te bereiken. Uiterlijk twee weken voor je training start, ontvang je van ons een e-mail met alle praktische informatie en een routebeschrijving.

Meer informatie over de locaties kan je hier vinden.

Wordt de lunch verzorgd of moet ik hiervoor zelf zorgen?

Indien de training zowel een ochtend als middagprogramma heeft en fysiek wordt bijgewoond verzorgen wij een lunch. Op de locaties is koffie, thee en water aanwezig. Indien er dieetwensen zijn geef dit dan minimaal 1 week voor aanvang van de training aan ons door.

Wat zijn de aanvangstijden?

De trainingen starten om 09.00 uur en duren tot 17.00 uur. Alleen de Yellow Belt training is van 13.00 tot 17.00 uur.

Bieden jullie ook de training online aan?

Al onze open trainingen kunnen zowel live op de trainingslocatie als online gevolgd worden via onze ‘virtuele leeromgeving’. Groepen kunnen hierdoor bestaan uit deelnemers op locatie en deelnemers die vanuit thuis mee doen. Het programma én de opdrachten zijn zo opgezet dat dit naadloos samen gaat. Het is ook mogelijk om per blok of per dag een andere keuze te maken.

Voor de deelnemers die op locatie de training volgen, houden wij ons aan de COVID-richtlijnen van de overheid en stemmen ons beleid hierop af.

Voor deelnemers die vanuit huis willen meedoen bieden we de mogelijkheid aan de training online te volgen via vergadersoftware. Veelal gebruiken we de software van Zoom of Microsoft Teams. Je zult als deelnemer ervaren dat er dynamiek en interactie is.

STAP-budget

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1000,- euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Het STAP-budget vervangt deze scholingsaftrek. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Wie komt er in aanmerking voor het STAP-budget?

Werkende en werkzoekende tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd die geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten krijgen.

Wat zijn de geldende voorwaarden voor het aanvragen van het STAP-budget?

Er gelden een aantal voorwaarden als je het STAP-budget wilt aanvragen:

  • Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd;
  • Je bent een EU-burger of bent een partner van een EU-burger;
  • Je bent in in de periode van 2 jaar en 3 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de subsidieaanvraag voor ten minste 6 maanden in Nederland verzekerd door de volksverzekeringen;
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk;
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt STAP wel combineren met LLLK;
  • Je scholing start vier weken na de aanvraag en binnen drie maanden na het aanvraagtermijn;
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.

Klik hier voor alle geldende voorwaarden.

Deze voorwaarden zijn opgesteld door de overheid in samenwerking met het UWV. 

Wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?

De overheid stelt verschillende aanvraag periodes beschikbaar waarin je je kan aanmelden voor een opleiding, training of cursus. De eerste mogelijkheid om een STAP-budget aan te vragen is op 1 maart 2022 om 10.00 uur.

Aanvraag periodes

  • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
  • 2 mei 2022 t/m 30 juni 2022
  • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
  • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
  • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

Let op: Het STAP-budget is beperkt. In 2022 is er € 160 miljoen vanuit de overheid beschikbaar gesteld. Dit budget is verdeeld over 5 aanvraagperiodes.

Ieder kalenderjaar kun je voor maximaal 1 opleiding STAP-budget aanvragen en krijg je maximaal 1.000 euro subsidie.

Hoe kan je het STAP-budget aanvragen?

Hoe gaat het aanmelden voor een STAP-budget in zijn werk?

  1. Meld je aan voor een van onze trainingen en geef aan in het opmerkingenveld, dat je het STAP-budget gaat aanvragen;
  2. Wij zorgen dat je na je aanmelding het STAP-aanmeldbewijs ontvangt. Deze heb je nodig bij het aanvragen van het STAP-budget;
  3. Vraag het STAP-budget aan via het UWV met je DigiD en aanmeldbewijs;
  4. Het UWV neemt je aanvraag in behandeling en je krijgt binnen 4 weken bericht vanuit het UWV;
  5. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de opleiding (gedeeltelijk) door het UWV vergoed;

Bekijk hier onze opleidingen.

Zorg dat je bij je inschrijving vermeld dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget.

Let er op dat je zelf verantwoordelijk bent voor het aanvragen van het STAP-budget.

Wat als de kosten van de opleiding hoger of lager zijn dan € 1.000 euro?

Kost de opleiding meer dan 1.000 euro? Dan betaal je de rest zelf of via je werkgever.

Kost de opleiding minder dan 1.000 euro? Dan wordt de opleiding, na goedkeuring van het UWV, volledig betaald. Je hebt recht op maximaal 1 STAP-budget voor maximaal 1 opleiding per kalenderjaar.

 

Welke kosten komen in aanmerking voor het aanvragen van het STAP-budget?

Kosten die met het STAP-budget vergoed kunnen worden zijn kosten voor het volgen van de scholingsactiviteit (les-, cursus- of college- of examengeld), en ook kosten voor verplichte leermiddelen (waaronder cursusmateriaal en boeken) en beschermingsmiddelen die beslist nodig zijn voor het volgen van de opleiding en die door de opleider in rekening worden gebracht bij de deelnemer.

Overige kosten die verband houden met de scholingsactiviteit, zoals extra aangeschafte boeken, komen niet in aanmerking voor vergoeding. Deze kosten zijn voor rekening van de aanvrager. Ook kosten voor elektronische apparatuur, zoals computer, laptop, tablet en telefoon komen niet in aanmerking voor vergoeding.

Als ik STAP-subsidie toegekend heb gekregen, kan ik de aangevraagde scholing dan nog annuleren?

Bekijk hier de algemene voorwaarden voor annulering of verplaatsing van een open training.

Wat zijn de voorwaarden voor het afronden van de opleiding en wat moet ik hiervoor doen?

De opleiding is afgerond als je een bewijs van deelname hebt ontvangen. De opleider verstrekt het bewijs van deelname aan het UWV binnen 3 maanden na het afronden van de opleiding.

Een bewijs van deelname behaal je door de volledige training te volgen, je mag maximaal 1 dag missen. Indien je meerdere dagen mist, kan je deze bij een andere training inhalen. Hiervoor worden extra administratiekosten in rekening gebracht.

Als je de scholing niet kan afronden volgens de geldende voorwaarden, heb je geen recht op subsidie. Je dient dit zo snel mogelijk aan te geven bij het UWV en de opleider.

Over Lean Six Sigma Groep

Wat zeggen cursisten over Lean Six Sigma Groep?

Cursisten komen vaak bij ons omdat ze een positief verhaal hebben gehoord van iemand anders. Maar ook geven praktische zaken de doorslag. Mensen waarderen het dat ze op korte termijn een training kunnen volgen. We denken daarin ook mee je en onderzoeken wat voor jou de mogelijkheden zijn. Ook horen we dat cursisten het fijn vinden dat we verspreid zitten door het hele land. En dat je trainingen sneller of juist langzamer kunt doorlopen. Mensen vinden ons flexibel.

Cursisten zijn na een training vaak erg positief. Dat blijkt ook uit onze 9,3 op vergelijkingswebsite Springest. Daar zijn we best trots op.

Ook vertellen cursisten dat we veel kennis hebben en die goed overbrengen. Daar zijn we natuurlijk erg blij om. Voor ons voelt het eigenlijk als een tweede natuur. We vinden het verbeteren van processen zo interessant, dat we er energie van krijgen om er alles van af te weten en die kennis door te geven. Daarom vinden we het ook zo boeiend om te horen wat er in jouw situatie speelt. En begeleiden we je met liefde ook tijdens je Green of Black Belt praktijkopdracht.

Onze missie is geslaagd als jij voelt wat een cursist als volgt verwoordde:
“Het heeft mijn ogen geopend. Ik heb geleerd dat kleine aanpassingen kunnen leiden tot grote verbeteringen”.

Waarin verschillen wij van andere opleiders?

Ons sterke punt vinden wij het in de praktijk brengen van lesstof. We moedigen je aan om vanaf de start aan de gang te gaan met je eigen verbeterproject. Je bent dan namelijk al in staat om te kijken naar de processen van je eigen organisatie. In de training bespreek je je bevindingen met andere cursisten en de trainer. Je leert dingen die je nooit met een online cursus of een standaardverhaal te weten komt. Dat ervaren mensen als heel erg nuttig.

Overige vragen

Wat zijn de algemene voorwaarden?

Bekijk hier de algemene voorwaarden.

Ik heb een klacht. Hoe wordt dit opgelost?

Lean Six Sigma Groep doet er alles aan om je optimaal van dienst te zijn. Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent. Als het om een klein probleem gaat, kun je jouw opmerking telefonisch of via e-mail aan ons kenbaar maken en dan proberen wij het zo spoedig mogelijk te beantwoorden en met een oplossing te komen. Als het probleem of jouw klacht ingewikkelder is, dan dien je de klachtenprocedure te volgen. Uiteraard behandelen wij jouw melding of klacht in vertrouwen en in overleg met je proberen we tot een oplossing te komen. Je kan ons bellen op 088-5326700 of mailen info@leansixsigmagroep.nl.

Lees hier onze klachtenprocedure.