fbpx

Master Black Belt training

Word een Black Belt Master in Lean Six Sigma, en pas toe op het hoogste niveau

Ben jij Black Belt gecertificeerd en heb jij inmiddels vijf jaar werkervaring opgedaan in het werkveld als Black Belt? Wil je nu graag vervolgstappen zetten en je verder specialiseren? Wellicht is de Master Black Belt opleiding geschikt voor jou.

Word een Master Black Belt professional

Bij de Master Black Belt opleiding van Lean Six Sigma Groep wordt een persoonlijk leerprogramma op maat gemaakt, afgestemd op jouw behoeften en ontwikkeling. We kijken naar welke specifieke onderdelen binnen Lean Six Sigma jij je verder wilt ontwikkelen en groeien. Dit betekent dat je geen standaard programma volgt, maar een traject dat perfect bij jou past.

Een Master Black Belt is een expert op het gebied van Lean Six Sigma, die grootschalige en permanente procesoptimalisaties doorvoert. Het is dan ook meer dan logisch dat jij zelf de leiding hebt over jouw eigen ontwikkeling in kennis en vaardigheden met behulp van dit programma.

In jouw rol als Master Black Belt vertaal je strategische doelen en klantbehoeften naar concrete verbeterprojecten en cultuurveranderingen. Om die reden ben je als Master Black Belter direct betrokken bij de directie of ben je onderdeel van de directie van de organisatie waarin jij werkzaam bent.

Naast het doorvertalen van strategische doelen en klantbehoeften ben jij ook degene die Green Belts en Black Belts in jouw organisatie opleidt en hun begeleiden en coachen in hun ontwikkeling.

Doelgroep Master Black Belt opleiding

De Master Black Belt opleiding is voor reeds gecertificeerde en ervaren Black Belts die zich verder willen professionaliseren en op te leiden tot Lean Six Sigma Master Black Belt. De Master Black Belt is de hoogste graad binnen het Lean Six Sigma vakgebied. Het wordt gezien als de kroon op een Lean Six Sigma carrière. Het niveau van deze opleiding is vergelijkbaar met HBO-niveau.

Duur Master Black Belt training

De duur van de Master Black Belt training is persoonsgebonden. Het varieert afhankelijk van het kennisniveau wat reeds door de jaren door de Black Belt is opgedaan. De richtlijn van een Master Black Belt traject is ongeveer 7 dagen. Deze 7 dagen bestaan uit zowel training, als coaching en intervisie. Tevens wordt er ook gewerkt aan een project, programma of deployment waardoor de totale intensiteit hoger uit kan vallen.

De Master Black Belt opleiding is een op maat gemaakt traject. Er wordt eerst gestart met een intake van de potentiële Master Black Belt. Hier wordt besproken wat het huidige kennisniveau is, en wordt er in kaart gebracht wat er nodig is om Master Black Belt te worden.

Inhoud Master Black Belt opleiding

Middels een intakegesprek met een Master Black Belt van Lean Six Sigma Groep wordt gekeken hoever je bent in jouw carrière en wat er nodig is om Master Black Belt te worden. Er wordt vastgesteld waar je op het moment in jouw Lean Six Sigma carrière staagt en er worden leerdoelen vastgesteld. Dit gebeurt aan de hand van het kijken naar het huidige kennisniveau en de opgedane ervaring, waarna er gezamenlijke afstemming komt over het vervolg richting Master Black Belt. Dit wordt vastgelegd in een voorstel waarin de leergang Master Black Belt verder wordt vormgegeven.

Leergang Master Black Belt training

De leergang kan de volgende componenten bevatten:

 • Volgen van opleidingen – Hiaten in het kennisniveau worden gedicht. Dit kan gaan over kennis van bepaalde technieken, tot de uitvoering van bijvoorbeeld Policy Deployment.
 • Trainen van Green en/of Black Belts – Als Master Black Belt sta je boven de materie. Indien nodig en gewenst kan georganiseerd worden om deze ervaring verder op te doen door bijvoorbeeld als gastdocent een deel van de Green of Black Belt opleiding te verzorgen.
 • Inhoudelijke verdieping en verbreding – Om meer context en verdieping te geven, kunnen focus gesprekken met Lean Six Sigma professionals, Leanspiratie bijeenkomsten of het bezoeken van bedrijven bijdragen. Zo doe je nog meer brede kennis en ervaring op door het uitvoeren van Lean Six Sigma werkzaamheden.
 • Lean Six Sigma Policy Deployment – Om de titel Master Black Belt te behalen moet je aantonen op Master Black Belt niveau te functioneren en presteren. Je bent immers betrokken bij verbeterprogramma’s en de uitrol van Lean Six Sigma gedachtengoed binnen de organisatie. Je kunt het niveau aantonen door het uitvoeren van een Policy Deployment. Hierbij krijg je intensieve begeleiding van onze Master Black Belts.

Ongeacht met welke ervaring je bij ons binnen komt, we kijken samen naar jouw behoefte in ontwikkeling. We zullen op basis daarvan een voorstel met mogelijke componenten van bovenstaande leergangen maken.

Coaching bij Master Black Belt traject

Tijdens jouw Master Black Belt traject wordt je intensief gecoacht door één van onze Lean Six Sigma Master Black Belts. Zij ondersteunen en helpen tijdens jouw traject op maat.

Certificaat Master Black Belt training

Lean Six Sigma Groep is geaccrediteerd door LCS, IASSC, CRKBO, NRTO en CEDEO. Hiermee voldoet de training aan de internationaal geldende eisen en normen en is de kwaliteit van onze trainingen geborgd.

LCS Lean Six Sigma - Lean Six Sigma Groep                IASSC - Lean Six Sigma Groep                 CRKBO - Lean Six Sigma Groep
CEDEO - Lean Six Sigma Groep

Vereisten voor certificering tot Master Black Belt

Tijdens het intakegespreken worden er afspraken gemaakt over opleidingen, trainingen en verdieping. Om door Lean Six Sigma Groep gecertificeerd te worden, dienen deze afspraken volbracht te zijn. Tevens dien je een voorbeeldproject of -programma uit te voeren op basis waarvan Lean Six Sigma Groep jou zal certificeren.

Om Master Black Belt te worden, dienen er aan de volgende eisen te voldoen:

 • Als volwaardig Lean Six Sigma Black Belt gecertificeerd: zowel theorie als praktijk. Dit kan zijn behaald bij Lean Six Sigma Groep of bij een ander, inhoudelijk vergelijkbaar opleidingsinstituut.
 • Tenminste 5 jaar werkzaam in het vakgebied.
 • Tenminste 5 projecten afgerond op Black Belt niveau, of als Black Belt minstens 10 Belts in hun projecten begeleid te hebben. Een combinatie hiervan is ook mogelijk.
 • Kennis van Lean Six Sigma op Black Belt niveau.
 • Kennis van Lean Six Sigma Policy Deployments en kennis en/of ervaring in het begeleiden van een organisatie hierin.
 • Ervaring met het trainen van Belts (Yellow en Green Belts in elk geval, delen van de Black Belt)

Waarom een Master Black Belt traject bij Lean Six Sigma Groep?

Een Master Black Belt traject bij de Lean Six Sigma Groep biedt veel voordelen en kansen voor professionals die hun expertise op het gebied van Lean Six Sigma naar een hoger niveau willen tillen.

Voorafgaand aan het Master Black Belt traject wordt er gezamenlijk en weloverwogen gekeken naar de behoeften in jouw leesproces. Hiermee wordt het een 100% bij jou passend traject.

Daarnaast zijn er nog enkele redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een Master Black Belt-traject in Lean Six Sigma Groep:

 • Diepgaande kennis en vaardigheden: Je leert geavanceerde technieken en strategieën om complexe problemen op te lossen en verbeteringen door de hele organisatie te leiden
 • Leiderschap en training: Als Master Black Belt krijg je de kans om anderen, zoals Black Belts en Green Belts, te trainen en te begeleiden. Je ontwikkelt leiderschapsvaardigheden om verbeterprojecten te stimuleren en een cultuur van continue verbeteren te bevorderen.
 • Organisatorische impact: een Master Black Belt speelt een cruciale rol bij de implementatie en verspreiding van Lean Six Sigma in de hele organisatie. Leer hoe je de strategie van de organisatie vertaalt naar concrete procesverbeteringen en deze verbeteringen afstemt op de bedrijfsdoelstellingen
 • Carrièremogelijkheden: Het behalen van een Master Black Belt-certificering kan je carrièremogelijkheden drastisch verbeteren. Dit maakt je aantrekkelijker voor werkgevers die waarde hechten aan Lean Six Sigma-expertise en kan je leiden naar meer verantwoordelijke en strategische posities binnen organisaties
 • Erkenning en professionele groei: Het behalen van de Master Black Belt-certificering is een demonstratie van je competentie en inzet voor Lean Six Sigma. Het geeft je professionele erkenning en opent de deur naar kansen voor persoonlijke en professionele groei

Een Master Black Belt-traject bij de Lean Six Sigma Groep biedt daarom een ​​uitstekende gelegenheid om je expertise en uw carrièremogelijkheden te vergroten en organisaties positief te beïnvloeden door middel van geavanceerde Lean Six Sigma-technieken en leiderschap.

Ervaringen

Oscar Smit

Wat mij enorm aansprak in het Master Black Belt programma bij de LSSG is dat er maatwerk mogelijk was voor mijn specifieke ontwikkelpunten naar Master Black Belt. Elke Black Belt die Master Black Belt wil worden heeft verschillende ervaring opgebouwd. De LSSG bouwt daar - na een intake - een individueel studieplan op, dat helemaal aansluit op de te ontwikkelen kennis of ervaring. Dat werkte voor mij heel prettig en hierin onderscheidt de LSSG zich van andere aanbieders. Daarnaast vond ik de intervisie sessies met andere Master Black Belt cursisten heel leerzaam en interessant.

F.A.Q.

Hoe word je Master Black Belt?
Je wordt Master Black Belt zodra jij Black Belt bent gecertificeerd en inmiddels vijf jaar werkervaring hebt opgedaan in het werkveld als Black Belt. Binnen het traject richting Master Black Belt maak je vervolgstappen en specialiseer je je verder.
Wat is een Master Black Belt?
Een Master Black Belt is een expert op het gebied van Lean Six Sigma, die grootschalige en permanente procesoptimalisaties doorvoert. In jouw rol als Master Black Belt vertaal je strategische doelen en klantbehoeften naar concrete verbeterprojecten en cultuurveranderingen. Om die reden ben je als Master Black Belter direct betrokken bij de directie of ben je onderdeel van de directie van de organisatie waarin jij werkzaam bent.
Hoe lang duurt een Master Black Belt opleiding?
De duur van de Master Black Belt training is persoonsgebonden. Het varieert afhankelijk van het kennisniveau wat reeds door de jaren door de Black Belt is opgedaan. De richtlijn van een Master Black Belt traject is ongeveer 7 dagen. Deze 7 dagen bestaan uit zowel training, als coaching en intervisie. Tevens wordt er ook gewerkt aan een project, programma of deployment waardoor de totale intensiteit hoger uit kan vallen.

Trainingsdata

02 September 2024
7 dagen
Breda
€ 3.695,-
23 September 2024
7 dagen
Doorn/Utrecht
€ 3.695,-
04 November 2024
7 dagen
Zoetermeer
€ 3.695,-
02 December 2024
7 dagen
Amsterdam
€ 3.695,-