Wat is Lean Six Sigma?

De samenvoeging van twee wereldwijde bewezen methodieken

Wat is Lean Six Sigma? Wat is Lean Six Sigma Green Belt? Wat is Lean Six Sigma Black Belt? Leer meer over deze termen

Lean Six Sigma is een wereldwijd bewezen methodiek voor het duurzaam en aantoonbaar verbeteren van processen en organisaties. Het biedt een aanpak waarmee organisaties op een gestructureerde wijze (Define, Measure, Analyse, Improve en Control of DMAIC) concrete resultaten kunnen boeken met continu verbeteren.

Het uitgangspunt is: focus op wat klanten écht belangrijk vinden en realiseer dit in je processen. Niet meer en niet minder. Met deze benadering worden kosten gereduceerd, klanttevredenheid verhoogd en de doorlooptijd verkort. De kracht van deze aanpak is dat er gebruik gemaakt wordt van bestaande kennis en ervaring van mensen binnen de processen.

Vanuit de Lean Six Sigma methodiek verbetert zowel het proces als de kwaliteit. Lean streeft naar meer doorstroom en het genereren van waarde. Six Sigma streeft naar stabiele en effectief verlopende processen. In combinatie versterken zij elkaar en zijn volledig complementair.

Inhoudsopgave
 1. Wat zijn de voordelen?
 2. Wat zijn de verschillende rollen?
 3. Wat is Lean?
 4. Wat is Six Sigma?

Wat zijn de voordelen van het gebruik van lean six sigma?

Organisaties worden dagelijks geconfronteerd met stijgende kosten en toenemende concurrentie. Met Lean Six Sigma kun je deze problemen bestrijden en jouw bedrijf laten groeien:

 • Verhoog de winst
 • Verlaag de kosten
 • Verbeter efficiëntie en effectiviteit
 • Help werknemers te ontwikkelen

WAT zijn de verschillende rollen?

Procesverbetering is een uitdaging. Als de juiste mensen met de juiste vaardigheden betrokken zijn, kan er een significante en duurzame verandering worden bereikt. Het gebruik van de term ‘belts’, banden in het Nederlands, komt vanuit Karate. Hiermee worden de verschillende vaardigheidsniveau’s aangeduid.
Hier zijn de belangrijkste rollen:

 • Yellow Belt; Begrijpt de basisprincipes. Geeft proces problemen door aan Green & Black Belts. Participeert in project teams en ontvangt JIT (just-in-time) training.
 • Orange Belt; Kan de basisprincipes van Lean Six Sigma op een praktische manier toepassen. Mogelijkheid om kleine verbeterprojecten te leiden.
 • Green Belt; Start en beheert Lean Six Sigma projecten. Heeft expertise maar in minder detail dan Black Belts. Geeft JIT (just-in-time) training aan anderen.
 • Black Belt; Rapporteert direct aan een Master Black Belt. Heeft vergevorderde expertise in de methodiek. Fungeert als een coach, mentor, leraar en project leider voor project teams.
 • Master Black Belt; Werkt samen met leiders om hiaten te identificeren en (verbeter)projecten te selecteren. Geeft coaching, mentorschap, fungeert als leraar en leidt zelfstandig projecten. Verantwoordelijk voor implementatie en cultuurverandering in een bedrijf.

Green Belt in Lean Six Sigma

Wat is lean?

Wat is Lean?

De grondbeginselen van Lean zijn te herleiden uit het Toyota Production Systems (TPS). De Japanner Taiichi Ohno is grondlegger en baseerde zich op ontwikkelingen uit innovaties van bijvoorbeeld Henry Ford en methodieken als Business Process Redesign.

 1. Lean start met het bepalen van de toegevoegde waarde voor de klant; een product of dienst dat aan bepaalde voorwaarden voldoet.
 2. Vervolgens wordt het proces in kaart gebracht dat deze waarde levert, de zogenaamde waardestroom.
 3. Door deze exercitie uit te voeren, wordt duidelijk waar verspillingen zitten en kan een verbeterd proces met ‘flow’ worden gemaakt. ​Deze verspillingen worden inzichtelijk door het verzamelen van gegevens hieromheen en samen met de mensen uit het proces wordt het proces stap voor stap beter.
 4. Vervolgens kijk je naar hoe je het proces kunt inrichten zodat het start wanneer de klant erom vraagt en vervolgens precies op tijd levert, wanneer de klant het wil.
 5. Mensen in de organisatie gaan zien waar verbeteringen kunnen worden gerealiseerd en werken aan hun eigen verbeteringen. Op deze manier ontstaat een organisatie waarin procesbreed wordt gedacht en alles in het teken staat om slim, effectief en efficiënt te doen wat de klant vraagt.

Lees meer in “Wat is Lean?”

wat is six sigma?

DMAIC in Six Sigma

Six Sigma is in dezelfde tijd ontwikkeld als Lean en is meer data gedreven. De methodiek is ontwikkeld door Motorola en breed en zeer succesvol toegepast door General Electric.

De gestructureerde projectaanpak Define, Measure, Analyse, Improve en Control (DMAIC) zorgt ervoor dat eerst de grondoorzaak van een probleem wordt gevonden voor een oplossing wordt doorgevoerd. Met het toepassen van het DMAIC-Model gebruik je de capaciteiten van jouw werknemers binnen de organisatiestructuur op een efficiënte en intelligente wijze om zoveel mogelijk waarde voor de klant te creëren. Een variant van dit model is de DMADV of DFSS (Design For Six Sigma): Defineer, Meet, Analyseer, Ontwerp en Verifieer. Door het bepalen en meten van de belangrijke indicatoren van het bedrijf wordt duidelijk waar verbeterd moet worden. Het management krijgt hiervoor targets en tools middels Six Sigma en zo ontstaat een gestructureerd verbetermodel. Hierbij wordt net als bij Lean, uitgegaan van de toegevoegde waarde voor de klant.

►Lees meer in Wat is Six Sigma?

Six Sigma en Lean

De twee methodes zijn erg complementair omdat ze beide uitgaan van de wensen van de klant, het proces en het samen met medewerkers verbeteren. De methodiek pakt bedrijfsproblemen bij de kern aan en zorgt hiermee voor blijvende verbetering.


  Aan de slag als Lean Six Sigma professional?

  Er is een veelvoud aan Lean Six Sigma loopbaantrajecten beschikbaar, vanwege het feit dat de methodiek effectief is bij het verbeteren van bedrijfsprocessen. Een exponentieel groeiend aantal bedrijven wil een breed scala aan functies vervullen met kandidaten die bedreven zijn in het toepassen van de principes van Lean Six Sigma.

  Werkgevers zoals Tesla, Grolsch, KVK, Stedin, Teva Pharmaceuticals, ING en Volkswagen zijn actief op zoek gegaan naar professionals met Lean Six Sigma-certificering om een ​​verscheidenheid aan functies te vervullen, zoals:

  • Lean Six Sigma-adviseur
  • Lead Manufacturing Engineer
  • Lean Manager logistiek
  • Continuous improvement manager
  • Change agent
  • Quality Engineer
  • Directeur, Performance Excellence

  Neem nu contact op!

  Wil jij aan de slag gaan met Lean Six Sigma maar weet je nog niet precies hoe? Heb je vragen of wil je je doelen of plan bespreken? Neem contact op met een van onze enthousiaste (Master) Black Belts voor een gratis adviesgesprek. Wij helpen je graag!

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.