Lean Six Sigma Green Belt opleiding

Praktijkgericht ontwikkelen tot procesverbeteraar!

Een Green Belt is een projectleider in verbeterprojecten binnen een organisatie. In de Green Belt training ontwikkel je competenties om verbeterprojecten zelfstandig te leiden en deze veranderingen ook te borgen. Na afloop van de Green Belt Training ben je in staat om verbeterprojecten uit te voeren binnen een organisatie. Het is een praktische opleiding waarin je leert om zaken in de eigen werkomgeving toe te passen.

9.5

Score voor Lean Six Sigma Groep na 117 ervaringen.

 • "Goed niveau. Fijne groep. Duidelijke uitleg. De training geeft je praktische tools. Cursusmateriaal ook volledig digitaal beschikbaar. Te gebruiken bij de uit te voeren opdracht na het theorie examen. Goede locatie, prima bereikbaar met voldoende parkeergelegenheid."
 • "Erg leuke cursus en zeer leerzaam. Door de interactie en de vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk heb ik veel geleerd en veel handvatten gekregen om mijn werkzaamheden nog verder te verdiepen. Hartelijk dank en wellicht tot ziens bij de Green-to-Black."
 • "Since March 2023 within my company Bayer BMC B.V. I had an honor and a pleasure to enroll on the Six Sigma journey in pursuit of the Lean Six Sigma Green Belt. With the coaching and guidance of Mr. Ben van Asselt on behalf of Lean Six Sigma Groep I can surely say that this was one of the most impactful and interesting trainings in my career so far. Ben is a great coach that introduced us to the world of Six Sigma and showed us how to implement the philosophy successfully on real business projects. Looking forward to working with Ben in the future, hopefully in pursuit of Black Belt."
 • "Bert Jan is een fijne trainer die goed kijkt naar de cursisten. Hij stemt zijn interactie hier goed op af. Hij is heel kundig en kan inspelen op alle verschillende vragen over de green belt dan wel black belt opleiding! Met Bert Jan zijn ondersteuning krijg je met gemak de green belt materie onder de knie."
 • "Ik zou de Lean Six Sigma Great Belt training aan iedereen aanraden die geinteresseerd is in procesverbetering en kwaliteitsmanagement. De instructeurs van de Lean Six Sigma Groep zijn zeer deskundig en behulpzaam en ze zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt om vragen te stellen en actief deel te nemen aan de training. Ben heeft me na het afronden van de theoretische training nog erg goed geholpen/gecoacht om mijn eigen Green Belt project tot een succesvol einde te brengen. Ben zorgt er in eerste instantie voor dat je gaat proberen je eigen vragen te beantwoorden, door op een fijne, interactieve manier vragen terug te stellen. Kom je er echt niet uit? Dan helpt hij uiteraard om verder te komen en geeft hij nieuwe inzichten. De individuele coachings momenten die we konden inplannen worden dus ook als zeer positief ervaren en heeft me zeker geholpen om tijdig mijn eigen project te kunnen afronden. Kortom, de Lean Six Sigma Green Belt training heeft mijn professionele vaardigheden aanzienlijk verbeterd en ik kijk er naar uit om de Lean Six Sigma-methodologie en tools te gaan gebruiken bij komende proces-verbeterings projecten!"
 • "De Lean Six Sigma Green Belt training is een inspirerende training, waarbij de theorie tijdens de cursus direct in praktijk gebracht wordt. De inhoud alsmede de snelheid en de invulling van de trainingsdagen waren goed! Trainer Ben van Asselt is erg goed in zijn werk. Ben is enthousiast, energiek en geeft de lessen op een infornele en humoristische manier, waarbij hij je regelmatig op een positieve manier uitdaagt om verder te denken tijdens de oefeningen en praktijkopdracht. Hierdoor blijft de lesstof op een natuurlijke manier langer hangen."
 • "Een duidelijke heldere training door Rik, die de theorie van Lean op een praktische wijze toelicht met vele voorbeelden uit de praktijk. Dat maakt het makkelijker om de theoretisch stof voor jezelf te verduidelijken. Rik voelde de groep goed aan heeft zich opgesteld als een top facilitator voor deze training. Nu de uitdaging is nu om het geleerde in de praktijk toe te passen!"
 • "Uitstekende trainer met heldere uitleg/ voorbeelden, uitgebreide kennis, voelt goed de groep aan en een goede mix van inhoudelijke kennis en humor. Door zijn heldere en praktische uitleg snap ik nu (eindelijk) wat statistiek inhoud. Daarbij weet ik nu zowel de creatieve modellen als projectmatig werken in de praktijk te brengen. Top!"
 • "Uitstekende trainer met heldere uitleg/ voorbeelden, uitgebreide kennis, voelt goed de groep aan en een goede mix van inhoudelijke kennis en humor. Door zijn heldere en praktische uitleg snap ik nu (eindelijk) wat statistiek inhoud. Daarbij weet ik nu zowel de creatieve modellen als projectmatig werken in de praktijk te brengen. Top!"
 • "the trainer was good. the content in all was nice as well. the most thing i liked about the training was it was mixed with well balanced examples and theory. the location was ok. i would like more real life examples to be added to the training if possible. all in all, i learned a lot and this training will help me for sure in the future."

Tijdens de Green Belt opleiding leer je hoe bedrijfsprocessen te verbeteren door problemen in processen op te sporen, te analyseren en te reduceren. Hierbij staat niet alleen het proces centraal, maar ook juist de wens van de klant.

Eén van de uitgangspunten is om het proces zo in te richten dat het alleen doet waar de klant voor betaald. Het dient een toegevoegde waarde voor de klant te zijn. Met die visie vergroot je niet alleen de klanttevredenheid, maar vereenvoudig je ook processen binnen de organisatie.

Voor wie is de Green Belt opleiding bedoeld?

In de Green Belt opleiding leer je om verbeterprojecten op te pakken. De opleiding is dus voor (toekomstige) projectleiders van verbeterprojecten, managers en adviseurs die aan de slag willen met Lean Agile en Six Sigma. Iedereen die met processen binnen organisaties aan de slag wil gaan.

Na afloop van de Green Belt training ben je zelfstandig in staat verbeterprojecten uit te voeren. Als Green Belt werk je projectmatig aan verbeterinitiatieven; procesverbeteringen en veranderprocessen, binnen de organisatie. Hierbij wordt verwacht dat je als Green Belt een concrete en aantoonbare verbetering beoogt voor het verbeter initiatief.

Hoelang duurt de Green Belt opleiding?

De Green Belt training duurt 7 dagen ofwel ongeveer 56 uur. Deze zijn verdeeld over een periode van twee maanden, waarbij de 7-daagse training opgedeeld is in 3 blokken. De tijden van de training zijn van 09:15-16:30 uur. Tussen de blokken door kan er gewerkt te worden aan een praktijkopdracht, gekoppeld aan een eigen Green Belt project. Deze opdrachten zijn er voor de toepassing in jouw eigen organisatie of omgeving om zo succesvol en praktisch aan de slag te gaan met een verbeterproject.

Afsluitend aan de training is het mogelijk een Green Belt examen te doen en om zo de theorie certificering te behalen. Het is persoonsgebonden hoeveel voorbereiding hier aan vooraf gaat: als je de training goed gevolgd en begrepen hebt zal dit niet veel zijn. Het is namelijk een open boek examen en gaat vooral om begrip en toepassing.

Wat leer je tijdens de Green Belt training?

Gedurende de training krijg je verschillende tastbare tools mee die helpen om een groep mensen, afdeling of organisatie een flinke stap verder te helpen in continu verbeteren. Deze tools zijn toepasbaar bij alle soorten organisaties en processen, ongeacht in welke branche je werkzaam bent. Zo heb je aan het eind een eigen Lean Six Sigma gereedschapskist om binnen een organisatie toe te passen. Deze tools hebben te maken met het oppakken van een verbetering in de organisatie om van een probleem naar oorzaken hiervan naar oplossingen hiervan te gaan.

De Lean Six Sigma Greenbelt training is een combinatie van theorie en de toepassing in de praktijk. Tijdens de training wordt er veel met voorbeelden en praktijksituaties gewerkt van de groep zelf, en er is zo veel ruimte voor eigen inbreng. Dit om het voor eenieder tastbaar te maken. Zo komt de theorie tot leven en kun je dit steeds beter plaatsen in eigen situatie.

De Lean Green Belt Six Sigma training is opgesteld aan de hand van de structuur van Lean Six Sigma. Deze bestaat uit de stappen Define, Measure, Analyse, Improve en Control (DMAIC). Samenvattend doorlopen we drie trechters. We beginnen met het definiëren van het probleem, waarna er via de gevonden oorzaken naar de beste oplossing gewerkt wordt. Deze wordt vervolgens geïmplementeerd, en de training brengt je bij hoe de verandering hierna te borgen.

Op hoofdlijnen ziet de inhoud van de 7-daagse training er als volgt uit:


Introductie & Define (2 dagen)

 • Introductie met in het bijzonder: Wat is Lean, Wat is Six Sigma, Wat is Agile? en hoe versterken deze methoden elkaar?
 • Veranderkunde bij verbeterprojecten.
 • De fases van een verbetertraject volgens de Define, Measure, Analyse, Improve & Control (DMAIC).
 • Define: wie is de klant, wat vindt hij belangrijk, welk proces hoort hierbij en hoe leggen we de uitkomsten vast?

Measure & Analyse (2 dagen)

 • Measure: bepalen en uitvoeren van een meting, uitvoeren van een meetsysteem analyse, vaststellen van de grootte van het probleem.
 • Analyse: bepalen veroorzakers van het probleem, data & proces analyse, vaststellen grootste veroorzakers.
 • Van data naar inzicht.

Improve & Control en afsluiting (3 dagen)

 • Improve: oplossingen zoeken voor de veroorzakers, selectie van de beste oplossing, implementeren van de oplossing in de praktijk.
 • Control: borgen van de doorgevoerde oplossing, blijvende meting inrichten, bepalen resultaat.
 • Leer de verandering te begeleiden door draagvlak te creëren en verbeteringen te borgen in de organisatie.
 • Afsluiting met een supersamenvatting en een Green Belt oefenexamen.

Na afloop van de training volgt, mits daarvoor gekozen is, het Green Belt examen. Green Belt examen bestaat uit zowel open als multiple choice vragen. Gedurende de Green Belt praktijkopdracht is het mogelijk om coaching momenten in te plannen met de desbetreffende trainer.

Welke varianten zijn er?

De Lean Six Sigma Green Belt opleiding bieden wij in verschillenden varianten en vormen aan. Hieronder het overzicht

Lean Six Sigma Green Belt – 7-daagse
De 7-daagse variant van de Lean Six Sigma Green Belt is de meest complete Green Belt training. Deze training raden we voor de meeste deelnemers aan. We leren je in 7 dagen de Lean Agile en Six Sigma methode te ervaren en doorleven. Hierbij besteden we veel tijd aan praktische voorbeelden, eigen ervaringen en projecten van de deelnemer. Deze training wordt gegeven in 3 blokken van twee of drie dagen waartussen tijd zit om de stof in de praktijk toe te passen. Hierdoor is de combinatie tussen theorie en praktijk optimaal.
Lean Six Sigma Green Belt Bootcamp – 5-daagse
De 5-daagse Green Belt bootcamp bevat hetzelfde curriculum als de 7-daagse Green Belt. Echter in een hoger tempo en in vijf dagen achter elkaar. Met minder aandacht voor praktijk en projecten in de training. Hierbij zullen er aanvullende opdrachten aangereikt worden om in eigen tijd aan te werken.
Lean Six Sigma Green Belt Thuisstudie:
De Lean Six Sigma Green Belt Thuisstudie bevat hetzelfde curriculum als de gewone Lean Six Sigma Greenbelt. Echter bestudeer je de stof in eigen tijd via een e-learning met uitleg van onze trainers en oefeningen tussendoor. Het bestuderen van deze stof, en het maken van de bijbehorende opdrachten, zijn vrij in eigen tijd in te plannen op ieder gewenste locatie. De lengte van deze thuisstudie is dan ook variabel. Naar verwachting is de tijdsspanne die je kwijt bent aan het zelf bestuderen en doorlopen van de stof 7 tot 9 dagdelen gevolgd door een praktijkdag.

Bij de thuisstudie is de terugkomdag een vast onderdeel. Deze duurt van 09:15-16:30 uur. Deze praktijkdag vindt plaats op de dag weergegeven bij de aanmelding. Na betaling maar uiterlijk vier weken voor de praktijkdag worden de inloggegevens van de online leeromgeving waar het trainingsmateriaal op te vinden is gedeeld.

Certificaat Lean Six Sigma Green Belt opleiding

Lean Six Sigma Groep is door LCS, IASSC, CRKBO, NRTO en CEDEO geaccrediteerd. Hiermee voldoen wij aan de internationaal geldende eisen en normen en is de kwaliteit van onze trainingen geborgd. Na het volgen van deze training ontvang je een Green Belt certificaat.

Bij afronding van de training volgt een LCS Lean Six Sigma Groep certificaat van deelname. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om volledig praktijk gecertificeerd te worden als Green Belt. Hierbij gelden de volgende eisen:

 1. Het certificaat van deelname: Het certificaat van deelname na afronding van de volledige training. Hierbij mag maximaal 1 dag van de training gemist zijn.
 2. Theorie-examen: Dit examen bestaat uit zowel multiple choice als open vragen.
 3. Praktijkopdracht: Als projectleider van een verbeterteam wordt een Lean Six Sigma praktijkopdracht in een organisatie uitgevoerd. Middels deze praktijkopdracht wordt aangetoond dat je een proces kunt analyseren en verbeteringen kunt implementeren met een aantoonbaar resultaat. De praktijkopdracht wordt door een Black Belt van Lean Six Sigma Groep getoetst. Bij succesvolle afronding van het project volgt een volwaardig LCS Lean Six Sigma Groep Green Belt Certificaat.

Nieuwsgierig naar meer?

In onderstaand formulier kun je de brochure downloaden van de Lean Six Sigma Green Belt training. Hierin vind je uitgebreidere informatie terug over de training. Mochten er hierna nog vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op.

Ervaringen

Maarten Beisterveld

Prima training, duidelijke uitleg met goede oefeningen om het geleerde meteen in praktijk te brengen. De trainingslocatie in Doorn was ook fijn vanwege de mooie ligging, de verschillende ruimten om met de teams te kunnen bespreken en ook de heerlijke lunches. Ik heb heel veel geleerd en kan nu op mijn werk aan de slag met de processen.

F.A.Q.

Wat is een Green Belt training?
Een Green Belt training is een training die je opleidt tot Lean Six Sigma Green Belt. Je leert aan de hand van de Lean Agile en Six Sigma methode hoe je als projectleider verbeterprojecten in jouw organisatie te leiden. Hierbij analyseer je het proces, en implementeer je verbeteringen met een aantoonbaar resultaat.
Wat is de Green Belt?
Een Green Belt is iemand die projectleider is in verbeterprojecten. Diegene analyseert een proces in de organisatie, waarna er wordt gekeken naar oorzaken, en de beste oplossing wordt geïmplementeerd en geborgd.
Hoe lang duurt een Green Belt opleiding?
De volwaardige Green Belt opleiding van Lean Six Sigma Groep duurt 7 dagen. Het is ook mogelijk de Lean Six Sigma Green Belt bootcamp te volgen van 5 dagen.
Wat is het niveau van Green Belt?
Het niveau van de Lean Six Sigma Green Belt training is vergelijkbaar met HBO-niveau. Het is geen vereiste om op voorhand van deze opleiding in Lean een vooropleiding gedaan te hebben.
Wat kan je na de Lean Six Sigma Green Belt training?
Na afloop van de Green Belt training ben je zelfstandig in staat verbeterprojecten in eigen omgeving uit te voeren. Als Green Belt werk je projectmatig aan verbeterinitiatieven; procesverbeteringen en veranderprocessen, binnen de organisatie. Hierbij wordt verwacht dat je als Green Belt een concrete en aantoonbare verbetering beoogt voor het verbeterinitiatief.

Trainingsdata

15 Juli 2024
5 dagen
Amsterdam
€ 2.395,-
08 Augustus 2024
5 dagen dagen
Doorn/Utrecht
€ 2.395,-
19 Augustus 2024
5 dagen
Zoetermeer
€ 2.395,-
02 September 2024
7 dagen
Doorn/Utrecht
€ 3.199,-
09 September 2024
5 dagen
Leeuwarden
€ 2.395,-