Lean Six Sigma Black Belt opleiding

Leid de verbetering tot succes bij mens en proces
€ 5.790,- 15 dagen
Inclusief :
Trainingsmateriaal, 2 Coachingsmomenten, Locatie, Catering en Certificaat van deelname
Exclusief :
BTW (BTW vrij mogelijk indien van toepassing), Praktijkcertificering en Examen

Klantwaardering

9,3


Vul je gegevens in

Je naam
Je telefoonnummer
Je e-mail adres

Om je te ondersteunen bij jouw keuze kunnen wij je via e-mail of telefoon benaderen.
Door dit formulier te verzenden geef je hier toestemming voor, dit kun je elk moment weer intrekken.
Bekijk gerust onze privacyverklaring.

Black Belt

De Lean Six Sigma Black Belt opleiding is de snelste route om Lean Six Sigma Black Belt te worden. Deze opleiding duurt 14-17 dagen en combineert de Green Belt opleiding en de Green to Black Belt opleiding. Je begint met de Green Belt opleiding en leert zo om een project volgens de Lean Six Sigma methode uit te voeren. Vervolgens stroom je door naar de Green Belt to Black Belt opleiding waar je verder inhoudelijke verdieping krijgt.

Je ontwikkelt competenties om verbetertrajecten te leiden en veranderingen te borgen. Vervolgens leren we je om de stap te maken tot inhoudelijke Lean Six Sigma expert die complexe problemen kan oplossen, Green Belts coacht en het Lean Six Sigma programma vorm geeft en implementeert. Het is een intensieve en praktische opleiding die je direct in je eigen werkomgeving kunt toepassen.

LSSG EN CORONA
Je kan bij ons alle trainingen zowel online als op locatie volgen. Dit is standaard voor elke training, ongeacht de locatie aanduiding.

Doelgroep

Deze intensieve training is erop gericht je op te leiden tot Black Belt. Je ontwikkelt competenties om verbetertrajecten te leiden en veranderingen te borgen. Na afronding ben je als Black Belt in staat om complexe problemen op te lossen en om (cultuur)veranderingen binnen de organisatie te implementeren. Van een Black Belt wordt een concrete en aantoonbare bijdrage verwacht.

De Black Belt opleiding is bedoeld voor projectleiders van verbeterprojecten, managers en adviseurs die structureel aan de slag willen met procesverbeteringen en veranderprocessen binnen de organisatie. Voor deze training is geen vooropleiding vereist. Het niveau van deze training is vergelijkbaar met het HBO-niveau.

Duur van de training

De Black Belt opleiding duurt 13-17 dagen, afhankelijk welke Black Belt route je kiest. De dagen zijn verdeeld over 6-8 blokken van aaneengesloten dagen. De trainingstijden zijn van 09:00 tot 17:00 uur. Voor elk blok moet je rekening houden met ongeveer 4 uur voorbereidingstijd. Het gaat hierbij om het geleerde zoveel mogelijk in de praktijk te brengen. Na de opleiding volgt het examen. Dit duurt 3 uur. Voorbereidingstijd op het examen wisselt per deelnemer. Onze ervaring leert ons dat de meeste deelnemers ongeveer 20 uur voorbereiding nodig hebben.

Inhoud training / programma

De Black Belt opleiding combineert de  Green Belt opleiding  en de Green to Black Belt opleiding. Je begint met de Green Belt opleiding en leert zo om een project volgens de Lean Agile of Lean Six Sigma methode uit te voeren. Vervolgens stroom je door naar de  Green Belt to Black Belt opleiding waar je verder inhoudelijke verdieping krijgt.

Je leert hoe je bedrijfsprocessen kunt verbeteren door problemen in processen op te sporen, te analyseren en te reduceren. Het gaat niet alleen om besparen maar ook om processen alleen datgene te laten doen waar de klant voor betaalt. De toegevoegde waarde voor de klant staat centraal. Met die visie vereenvoudig je processen en bereik je een grotere klanttevredenheid.

In hoofdlijnen ziet het meest complete programma er als volgt uit:

Dag 1-2

Introductie met in het bijzonder: Wat is Lean, wat is Six Sigma en hoe versterken deze methoden elkaar?
Define: wie is de klant, wat vindt hij belangrijk, welk proces hoort hierbij en hoe leggen we de uitkomsten vast?

Dag 3-4

Measure: bepalen en uitvoeren van een meting, uitvoeren van een meetsysteemanalyse, vaststellen van de grootte van het probleem.

Dag 5-6

Analyse: bepalen veroorzakers van het probleem, data & proces analyse, vaststellen grootste veroorzakers.
Improve: oplossingen zoeken voor de veroorzakers, selectie van de beste oplossing, implementeren van de oplossing in de praktijk.
Control: borgen van de doorgevoerde oplossing, blijvende meting inrichten, bepalen resultaat.
Leer de verandering te begeleiden door draagvlak te creëren en verbeteringen te borgen in de organisatie.

Trainer Remco Lean Six Sigma Groep Trainingen en opleidingen in Nederland

Dag 7

Six Sigma: Introductie van Six Sigma Basisstatistiek, datacollectie en procesprestatie Van data naar inzicht

Dag 8-9

Masterclass  Policy Deployment; Deze verdiepingsmodule gaat over programma-management en Lean Six Sigma Policy Deployments. Hierbij staan de vragen ‘Hoe rollen we proces verbeteren uit in organisaties en wat komt hier bij kijken?’ centraal. We behandelen technieken als Scrum, Lean Leiderschap, OGSM en de veranderkaart.

Dag 10-11

Masterclass  Advanced Six Sigma; Data-analyse volgens de Six Sigma methode, met o.a. hypothese testen, procesprestatie-analyse en meetsysteem-analyse. Daarbij werken we met Minitab.

Dag 12-13

Masterclass  Advanced Lean; Lean biedt vele technieken om zelfs de meest weerbarstige processen te analyseren en verbeteren. Hierbij bespreken we onder andere hoe met behulp van Value Stream Mapping processen geanalyseerd kunnen worden.

Dag 14-15

Achtergrond Agile en Scrum: Leren van een projectmatige manier van werken waarmee je snel resultaat boekt. Ontdekken van de combinatie met Lean management aan de hand van praktijk cases. Agile coaching. Zelforganisatie.

Dag 16-17

Masterclass Black Belt: Als Black Belt begeleid je projecten van Green Belts. Op basis van de coachingsKata leer je om Green Belts te coachen.

Examenvoorbereiding

Varianten

Er zijn verschillende routes mogelijk om naar Black Belt toe te gaan. De Nederlandstalige Black Belt opleiding bieden we in diverse varianten aan. De tijdsduur is afhankelijk van het gekozen pad naar de verschillende Black Belt opleidingen:

  • De 17-daagse training Lean Agile Six Sigma Black Belt is de meest complete training. Deze opleiding bestaat uit de 7-daagse Lean Agile Six Sigma Green Belt opleiding gevolgd door de 10-daagse Lean Agile Six Sigma Green Belt to Lean Agile Six Sigma Black Belt.
  • De 15-daagse training Lean Six Sigma Black Belt bestaat uit de 7-daagse Lean Agile Six Sigma Green Belt opleiding gevolgd door de 8-daagse Lean Agile Six Sigma Green Belt to Lean Six Sigma Black Belt. (de dagen 14 en 15 vallen dan buiten de training).
  • De 14-daagse training Lean Agile Black Belt bestaat uit de 6-daagse Lean Agile Green Belt opleiding gevolgd door de 8-daagse Lean Agile Green Belt to Lean Agile Black Belt. (De dagen 7, 10 en 11 worden dan niet gevolgd)
  • De 13-daagse training Lean Six Sigma Black Belt Bootcamp bestaat uit de 5-daagse Lean Six Sigma Green Belt Bootcamp opleiding gevolgd door de 8-daagse Lean Six Sigma Green Belt to Lean Six Sigma Black Belt training. Dit is een verkorte route en heeft een andere dagstructuur.

Certificaat Lean Six Sigma Black Belt opleiding

Na afloop van de Black Belt training ontvang je een certificaat van deelname. Het is ook mogelijk om volledig gecertificeerd te worden als Lean Six Sigma Black Belt. Hiervoor gelden de volgende eisen:

  1. Het certificaat van deelname. Deze behaal je door de volledige training te volgen.
  2. Theorie-examen. Kennis van de theorie toon je aan door het behalen van het theorie-examen. Hierin worden alle onderdelen van de training getoetst. Het gaat hierbij om een examen dat uit multiple choice vragen en open vragen bestaat. Bij dit examen maak je gebruik van Minitab, een statistisch analysepakket dat behandeld is tijdens de Masterclass ‘Advanced Statistics’. Beschik je niet over Minitab, dan hebben we een laptop beschikbaar waarop het is geïnstalleerd. Het theorie-examen duurt ongeveer een dagdeel.
  3. Twee praktijkopdrachten. Je voert twee Lean Six Sigma opdrachten uit in je organisatie. Deze projecten voer je zelfstandig uit. Hierbij gaat het erom dat je aantoont dat je een proces kunt analyseren en verbeteringen kunt implementeren. Hierbij maak je gebruik van een door Lean Six Sigma Groep aangeleverd template. Je project wordt getoetst door een Master Black Belt van Lean Six Sigma Groep. Tijdens de training staan we stil bij de eisen van deze praktijkopdracht. Na het succesvol afronden van de projecten ontvang je een volwaardig LCS Lean Six Sigma Groep Black Belt Certificaat.

Lean Six Sigma Black Belt training certificering

Ervaringen

Mark de Ruijter - Black Belt training

Green en black belt opleiding gedaan bij lean six sigma groep (2019-2020). Duidelijke uitleg, kleine groepen en goede begeleiding bij de green/black belt project gehad. Zeker aan te bevelen om hier een opleiding te volgen.

Trainingsdata

Lean Six Sigma Black Belt opleiding
05 oktober 2020
v.a. 14-15 dagen
Doorn/Utrecht
€ 5.745 excl btw
Lean Six Sigma Black Belt opleiding
07 januari 2021
v.a. 14-17 dagen
Amsterdam
€ 5.745 excl btw
Lean Six Sigma Black Belt opleiding
10 maart 2021
v.a. 13-15 dagen
Den Haag
€ 5.745 excl btw
Lean Six Sigma Black Belt
05 november 2020
v.a. 14-17 dagen
Amsterdam
€ 5.745 excl btw

Onze Black Belt varianten

LEAN SIX SIGMA
15 dagen

We besteden aandacht aan het analyseren van data m.b.t. statistiek en Minitab.

LEAN AGILE
14 dagen

Agile coaching en zelforganisatie. Duik de verdieping in met Agile en Scrum

BOOTCAMP
13 dagen

De snelste en meest intensieve manier om een Lean Six Sigma Black Belt te worden

COMPLETE BLACK BELT
17 dagen

Onze meest complete training waarin je zowel in Agile als Six Sigma verdiept