Wat is Agile?

Wendbaar werken als organisatie

Agile betekent letterlijk – behendigheid, wendbaar of lenigheid. Het is een manier van werken waarbij behendigheid voorop staat. Een organisatie dat een project uitvoert vanuit de Agile methodiek is ervan bewust dat omstandigheden veranderen, en weet hier slim op in te spelen. Klanttevredenheid staat voorop. 

Wat is Agile?

De zakelijke term komt oorspronkelijk uit de ICT wereld, waar het staat voor het ontwikkelen van software in korte sprints (iteraties). Aan het einde van elke korte sprint, die twee tot vier weken duurt, wordt er werkende software opgeleverd. Hierop geeft de klant feedback. Aan de hand daarvan passen de ontwikkelaars de software aan. Hierdoor wordt de opgeleverde software snel in de praktijk getest, en biedt het meer waarde voor klanten.

Een groep van zeventien software-ontwikkelaars stelde in 2001 het zogenaamde Agile manifesto op. Het document van slechts 68 woorden en de 12 principes daarachter geven richtlijnen voor het effectief maken van software. Maar inmiddels heeft de methodiek ook in tal van andere bedrijfstakken haar waarde laten zien. Je kunt de term “software” daarom in veel situaties ook vervangen door “product”.

Inhoudsopgave
 1. Agile manier van werken
 2. 12 Agile principes
 3. De voordelen van Agile
 4. Scrum, Kanban en andere Agile methodes
 5. Agile op maat

Agile manier van werken

Mensen en hun onderlinge interactie     boven     processen en hulpmiddelen
Werkende producten     boven     allesomvattende documentatie
Samenwerking met de klant     boven     contractonderhandelingen
Inspelen op verandering     boven     het volgen van een plan

Uit het bovenstaande zijn 12 principes geformuleerd. Bij het maken van beslissingen wordt aan al deze punten voldaan. Daarom zeggen we ook wel: The decision making process matters!


12 Agile principes

Als je de principes algemener interpreteert voor producten in plaats van enkel software, kun je ze als volgt formuleren:

 1. Onze hoogste prioriteit is het tevredenstellen van de klant door het vroegtijdig en voortdurend opleveren van waardevolle producten.
 2. Verwelkom veranderende behoeftes, zelfs laat in het ontwikkelproces. Agile processen benutten verandering tot concurrentievoordeel voor de klant.
 3. Lever regelmatig werkende producten op. Liefst iedere paar weken tot hooguit iedere paar maanden.
 4. Mensen uit het operationeel, tactisch en strategisch niveau moeten dagelijks samenwerken tijdens het gehele project.
 5. Bouw projecten om gemotiveerde individuen heen. Geef hen de omgeving en support die ze nodig hebben,en vertrouw erop dat ze de klus klaren.
 6. De meest efficiënte en effectieve methode om informatie over te brengen naar en in de teams is een face-to-face gesprek.
 7. Een werkend product is een primaire maatstaf voor vooruitgang.
 8. Agile processen promoten duurzame ontwikkeling.
 9. Continu aandacht voor hoge kwaliteit en een goed design vergroot de agility.
 10. Focussen op de core-business is essentieel.
 11. De beste producten, vereisten en ontwerpen komen voort uit zelfsturende teams.
 12. Het team reflecteert op vaste tijden hoe ze nog effectiever kunnen werken. En past zijn gedrag hierop aan.

Agile Development Cyclus


Wat zijn de voordelen van Agile?

Wij noemen hier 5 belangrijke voordelen:

 • Hoge productkwaliteit; Testen is een integraal onderdeel, wat betekend dat er regelmatig word gecheckt of een product werkt tijdens ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat eventuele aanpassingen makkelijk doorgevoerd kunnen worden en men bewust is van eventuele problemen.
 • Hogere klanttevredenheid; De klant is altijd betrokken bij het proces. Hierdoor ben je er zeker van dat de klant krijgt wat hij/zij wil.
 • Verbeterde projectcontrole; Door sprint meetings, transparantie en bijvoorbeeld het gebruik van Jira.
 • Verminderde risico’s; Het is bijna onmogelijk een project volledig te laten falen, omdat er vanuit korte cycli word gewerkt.
 • Snellere ROI; Het feit dat Agile ontwikkeling iteratief is, betekent dat de functies incrementeel worden geleverd, waardoor voordelen al vroeg worden gerealiseerd terwijl het product nog in ontwikkeling is.

Kanban en Agile werken

Scrum, Kanban en andere methodes

De principes toepassen in organisaties kan op verschillende manieren. Hier een aantal voorbeelden van de bijbehorende methodes:

 • Scrum is de belangrijkste teamgebaseerde methode van agile die tegenwoordig wordt gebruikt, het is al meer dan twintig jaar oud en met de tijd getest.
 • Kanban vindt zijn oorsprong in de productie en Toyota paste het toe in 1953. Hierbij draait het om visueel maken van de organisatie van een proces.
 • Het Spotify model bestaat uit Squads, Tribes, Chapters en Guilds. Het is in 2006 bij de streamingdienst ontstaan, en is een goed voorbeeld van een Scrum Framework implementatie.

Implementatie op maat

Welke commerciële behoeften dagen jouw bedrijf uit? Hoe groot is jouw organisatie? Hoe is jouw bedrijf georganiseerd?
Het overwegen van een Agile aanpak is de eerste stap op weg naar duurzaamheid. Agile is een vereiste voor toekomstig succes, het is niet een nieuw fenomeen. Die organisaties die geen enkele vorm van Agile aannemen, kunnen niet reageren op de behoeften van klanten en de markt en worden aanzienlijk benadeeld.

Is het nog steeds niet helemaal duidelijk? Bekijk dit filmpje (in het Engels) over Product Ownership in een notendop.