fbpx

Wat is Agile?

Wendbaar werken als organisatie

Agile betekent letterlijk – behendigheid, wendbaar of lenigheid. Het is een manier van werken waarbij behendigheid voorop staat. Een organisatie dat een project uitvoert vanuit de Agile methodiek is ervan bewust dat omstandigheden veranderen, en weet hier slim op in te spelen. Klanttevredenheid staat voorop. 

De zakelijke term komt oorspronkelijk uit de ICT wereld, waar het staat voor het ontwikkelen van software in korte sprints (iteraties). Aan het einde van elke korte sprint, die twee tot vier weken duurt, wordt er werkende software opgeleverd. Hierop geeft de klant feedback. Aan de hand daarvan passen de ontwikkelaars  de software aan. Hierdoor wordt de opgeleverde software snel in de praktijk getest, en biedt het meer waarde voor klanten.

Een groep van zeventien software-ontwikkelaars stelde in 2001 het zogenaamde Agile manifesto op. Het document van slechts 68 woorden en de 12 principes daarachter geven richtlijnen voor het effectief maken van software. Maar inmiddels heeft de methodiek ook in tal van andere bedrijfstakken haar waarde laten zien. Je kunt de term “software” daarom in veel situaties ook vervangen door “product”.

Agile manier van werken

Het wezenlijke verschil tussen de traditionele manier van software ontwikkelen en de Agile manier, is dat Agile ver kernwaarden prefereert boven de traditionele waarden.

Mensen en hun onderlinge interactie     boven     processen en hulpmiddelen
Werkende producten     boven     allesomvattende documentatie
Samenwerking met de klant     boven     contractonderhandelingen
Inspelen op verandering     boven     het volgen van een plan

 

Uit het bovenstaande zijn 12 principes geformuleerd. Bij het maken van beslissingen wordt aan al deze punten voldaan. Daarom zeggen we ook wel: The decision making process matters!


12 Agile principes

Als je de principes algemener interpreteert voor producten in plaats van enkel software, kun je ze als volgt formuleren:

  1. Onze hoogste prioriteit is het tevredenstellen van de klant door het vroegtijdig en voortdurend opleveren van waardevolle producten.
  2. Verwelkom veranderende behoeftes, zelfs laat in het ontwikkelproces. Agile processen benutten verandering tot concurrentievoordeel voor de klant.
  3. Lever regelmatig werkende producten op. Liefst iedere paar weken tot hooguit iedere paar maanden.
  4. Mensen uit het operationeel, tactisch en strategisch niveau moeten dagelijks samenwerken tijdens het gehele project.
  5. Bouw projecten om gemotiveerde individuen heen. Geef hen de omgeving en support die ze nodig hebben,en vertrouw erop dat ze de klus klaren.
  6. De meest efficiënte en effectieve methode om informatie over te brengen naar en in de teams is een face-to-face gesprek.
  7. Een werkend product is een primaire maatstaf voor vooruitgang.
  8. Agile processen promoten duurzame ontwikkeling.
  9. Continu aandacht voor hoge kwaliteit en een goed design vergroot de agility.
  10. Focussen op de core-business is essentieel.
  11. De beste producten, vereisten en ontwerpen komen voort uit zelfsturende teams.
  12. Het team reflecteert op vaste tijden hoe ze nog effectiever kunnen werken. En past zijn gedrag hierop aan.

 

agile development cycle


Wat zijn de voordelen van Agile?

 

Wij noemen hier 5 belangrijke voordelen:

  • Hoge productkwaliteit; Testen is een integraal onderdeel, wat betekent dat er regelmatig wordt gecheckt of een product werkt tijdens ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat eventuele aanpassingen makkelijk doorgevoerd kunnen worden en men bewust is van eventuele problemen.
  • Hogere klanttevredenheid; De klant is altijd betrokken bij het proces. Hierdoor ben je er zeker van dat de klant krijgt wat hij/zij wil.
  • Verbeterde projectcontrole; Door sprint meetings, transparantie en bijvoorbeeld het gebruik van Jira.
  • Verminderde risico’s; Het is bijna onmogelijk een project volledig te laten falen, omdat er vanuit korte cycli wordt gewerkt.
  • Snellere ROI; Het feit dat Agile ontwikkeling iteratief is, betekent dat de functies incrementeel worden geleverd, waardoor voordelen al vroeg worden gerealiseerd terwijl het product nog in ontwikkeling is.

Scrum, Kanban en andere methodes

De principes toepassen in organisaties kan op verschillende manieren. Hier een aantal voorbeelden van de bijbehorende methodes:

  • Scrum is de belangrijkste teamgebaseerde methode van agile die tegenwoordig wordt gebruikt, het is al meer dan twintig jaar oud en met de tijd getest.
  • Kanban vindt zijn oorsprong in de productie en Toyota paste het toe in 1953. Hierbij draait het om visueel maken van de organisatie van een proces.
  • Het Spotify model bestaat uit Squads, Tribes, Chapters en Guilds. Het is in 2006 bij de streamingdienst ontstaan, en is een goed voorbeeld van een Scrum Framework implementatie.

Aan de slag met Agile?

Welke commerciële behoeften dagen jouw bedrijf uit? Hoe groot is jouw organisatie? Hoe is jouw bedrijf georganiseerd?

Het overwegen van een Agile aanpak is de eerste stap op weg naar duurzaamheid. Agile is een vereiste voor toekomstig succes, het is niet een nieuw fenomeen. Die organisaties die geen enkele vorm van Agile aannemen, kunnen niet reageren op de behoeften van klanten en de markt en worden aanzienlijk benadeeld.

Mede-auteur van het Agile Manifesto, Jeff Sutherland, is een van ’s werelds toonaangevende experts op het gebied van organisatiemanagement. Hij zal in het onderstaande filmpje uitleggen hoe je agile kunt zijn, niet alleen in softwareontwikkeling, maar in elk bedrijf om een impact te maken in je sector of bedrijfstak.

Agile opleidingen

Agile geeft prioriteit aan het incrementeel en iteratief opleveren van producten en samenwerking (ook met leveranciers en klanten). Agile is een manier van denken, waaronder verschillende methodologieën vallen, waarbij Scrum een van de meer populaire opties is.

Agile trainingen zijn een manier om de projectprestaties te verbeteren door de basisconcepten van Agile aan een organisatie of team te leren en hoe deze te implementeren.

Hoewel veel mensen praten over het gebruik van Agile, zijn er veel misverstanden over het onderscheid en toepassing tussen de verschillende methoden.

Trainingen kunnen hierbij helpen de onderliggende Agile-concepten helder te krijgen en de verschillen tussen de methoden op te helderen.


Agile training - Product Owner training

Product Owner

Als Product Owner vertegenwoordig je de klant en ben je verantwoordelijk voor het maximaliseren van de waarde van het werk dat het Scrum Team oplevert.

Na de training kan je dan ook als Product Owner aan de slag om met een heldere en realiseerbare productvisie de klant en je organisatie duurzaam verder te helpen.

In deze training leer je niet alleen de basisbeginselen van Scrum, maar bovenal welke competenties en tools jij als Product Owner nodig hebt. Jij bent immers degene die met stakeholders er voor zorgt dat er elke sprint maximaal resultaat wordt behaald en duidelijk is wat de (release-)planning is.

In deze training leer je op welke wijze je kunt zorgen voor een goede Backlog en stakeholder management.

► Product Owner training


Scrum Master

Je leert in deze training het Scrum framework toe te passen aan de hand van de onderliggende theorie en een praktijkcase. Ook leer je hoe je een team begeleidt en coacht in de toepassing van Scrum.

In het bijzonder richt deze training zich op projectleiders van verbeterprojecten, teamleiders en natuurlijk voor diegene die zich tot Scrum Master willen ontwikkelen.

Na het volgen van de opleiding heb je een sterke basis gelegd om zelfstandig een team te begeleiden in de ontwikkeling tot een professioneel Scrum/zelfsturend team.

► Scrum Master training


Agile Coach

Deze opleiding leidt je op tot professioneel Agile Coach met business impact. Je leert tijdens deze training hoe je veranderingen in processen implementeert én hoe je mensen in beweging krijgt om te veranderen.

Na deze training kun je aan de slag als Agile Coach in organisaties. Als Agile Coach ben je in staat om van de Lean filosofie de Agile principes door te voeren binnen de gehele organisatie. Dit betekent zowel op individueel, op team-, afdeling- en managementniveau.

► Agile Coach training


Agile Foundation

Agile werken is een vorm van werken waar meer bedrijven mee aan de slag gaan. Wat is deze werkvorm nu precies? Wat kan het voor bedrijven opleveren? Er is een verschil tussen Agile ‘doen’ en ‘zijn’.

Tijdens de Agile Foundation training reiken we handvatten aan om hiermee aan de slag te gaan en het verschil tussen deze twee begrippen te herkennen.

► Agile Foundation training