fbpx

Vragen bij het Black Belt examen

16-07-2024 Geplaatst door Redactie

Meer informatie over het Green Belt examen

Een groot deel van de deelnemers aan Lean Six Sigma trainingen heeft de ambitie om zich op termijn te laten certificeren als Lean Six Sigma Green Belt of Lean Six Sigma Black Belt. Maar hoe ziet het certificeringstraject eruit? En hoe bereid je jezelf voor op het examen? Afhankelijk van het niveau waarop je je wenst te certificeren dien je aan bepaalde criteria te voldoen. Deze criteria zijn in lijn met de vereisten volgens IASSC en ASQ. Voor Green Belt certificering dien je de opleiding te hebben gevolgd en het certificaat van deelname te hebben ontvangen, het Green Belt examen te hebben gehaald én een verbeterproject te hebben uitgevoerd. Het examen bestaat daarbij grotendeels uit multiplechoicevragen aangevuld met een aantal open vragen. Voor dit examen moet je minimaal 70% van de vragen correct beantwoorden.

Meer informatie over het Black Belt examen

Om je als Black Belt te certificeren zijn de volgende vereisten: je hebt het certificaat van deelname ontvangen, de Green Belt training volbracht, tenminste twee verbeterprojecten uitgevoerd én het examen behaald. Waar het Green Belt examen vooral een multiplechoicetest is, bestaat het Black Belt examen vooral uit open vragen. Dit examen gaat veelal over een organisatie die wil verbeteren. Wellicht omdat deze in zwaar weer verkeert of misschien wel omdat ze de motivatie hebben om het beter te willen doen dan concurrenten.

Vragen over Define, Measure, Analyse, Improve of Control fase

Hoe dan ook, tijdens dit examen zal je vragen krijgen die passen bij een Black Belt project. Zo kunnen er vragen zijn over de Define, Measure, Analyse, Improve en Control fase. In de Measure fase kunnen we bijvoorbeeld vragen om een Value Stream Map te analyseren of om een Meetsysteem Analyse uit te voeren. In de Improve fase kan er een vraag komen over hoe je verandering kunt implementeren en in de Control fase over hoe je nu zorgt dat het echt blijft werken.

Minitab bij het Black Belt examen

Bij dit examen zal je gebruik maken van Minitab. We vragen ook om de Minitab resultaten op te slaan, zodat we deze bij het nakijken kunnen beoordelen. Naast de casus zijn er een aantal multiplechoicevragen. Het examen duurt ongeveer drie uur. Dat klinkt veel, maar de ervaring leert dat de tijd voorbij vliegt. Het is een complex examen, dat recht doet aan het curriculum van de Black Belt opleiding en je uit zal dagen om een lastige situatie voor een organisatie op te lossen.

Na het Black Belt examen…

Na het behalen van het Black Belt examen en het afronden van de praktijkopdracht kun je jezelf met recht en trots een Lean Six Sigma Black Belt noemen. Wil je meer weten over het certificeringstraject of over de Black Belt opleiding, neem dan gerust contact met ons op of lees meer over de Lean Six Sigma Black Belt opleiding.