fbpx

Yield binnen Lean Six Sigma

Inzicht in kwaliteit en voorspelbaarheid

Het woord yield komt in verschillende betekenissen voor. In de beleggingswereld betekent yield “rendement” of “opbrengst” en kan dit op verschillende ingewikkelde manieren worden berekend. Binnen de wereld van Lean Six Sigma is het woord yield gelinkt aan de opbrengst van een herhalend proces. Opbrengst in de zin van “goedgekeurd” product of dienst. Met andere woorden en veel simpeler gesteld, betekent yield hoeveel van alle pogingen om het juiste te doen gelukt zijn.

Yield

De yield, ofwel opbrengst, is een belangrijke indicator in procesbeheersing. Het meet de verhouding tussen het aantal correcte producten of diensten en het totale aantal geproduceerde items. Om een voorbeeld te geven hebben we bij een proces een yield van 85% Dit wil zeggen dat van de 100 producten of diensten die waren geleverd er 85 in orde waren en voldeden aan de wensen van de klant. Die klant kan een eindgebruiker zijn of bijvoorbeeld een collega. De klant is bereid om te betalen (of te wachten) voor het product dat voldoet aan zijn/haar wensen.

Formule: Yield = aantal correcte producten of diensten / totaal aantal geproduceerde producten of diensten

First Time Yield (FTY)

Indien we niet naar één productiestap kijken, maar naar een serie productiestappen achter elkaar, dan gebruiken we een andere formule, namelijk de First Time Yield of First Pass Yield. De First Time Yield vertelt je hoeveel producten of diensten er in één keer correct uit het proces komen. Dit bepalen we door alle Yields van de processtappen met elkaar te vermenigvuldigen. Stel, een productieproces proces bestaat uit drie stappen. En de eerste productiestap heeft een yield van 90%, de volgende stap heeft ook een yield van 90% en de derde stap heeft een yield van 80%. Dan is de First Time Yield van dit gehele proces 0,9 * 0,9 * 0,8 = 64,8%

Formule: First Time yield = yield stap 1 * yield stap 2 * yield stap 3 (etc, etc, etc)

Hoe kun je de First Time Yield toepassen?

De FTY is een veelvoudig gebruikte maatstaf processen in organisaties te verbeteren. Hier volgen een aantal voorbeelden:

Dienstverlening:

  • Meting van de efficiëntie van serviceprocessen: FTY kan worden gebruikt om de efficiëntie van serviceprocessen te meten in sectoren zoals callcenters, reparatiediensten en IT-ondersteuning. Door FTY te analyseren, kunnen dienstverlenende organisaties gebieden identificeren waar aanvragen blijven ‘hangen’.
  • Vermindering van klachten en retourzendingen: Een hoge FTY kan leiden tot een vermindering van klachten en retourzendingen van klanten. Klanten ontvangen hun antwoord immers sneller dan voorheen. Dit bespaart bedrijven ontzettend veel tijd en geld.

Productie:

  • Identificatie van oorzaken van defecten: Door FTY-data te analyseren, kunnen bedrijven de oorzaken van defecten in hun producten identificeren. Dit kan hen helpen om proactief maatregelen te nemen om defecten te voorkomen en de kwaliteit van hun producten te verbeteren.
  • Verbetering van de doorstroming: Een hoge FTY leidt tot een betere doorstroming van producten door de productielijn. Dit kan resulteren in kortere doorlooptijden, lagere voorraden en een snellere levering aan klanten.
  • Vermindering van verspilling: FTY helpt bij het verminderen van verspilling van materialen, tijd en arbeid. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor bedrijven.
  • Leveranciersbeheer: FTY kan worden gebruikt om de prestaties van leveranciers te beoordelen. Dit kan bedrijven helpen om leveranciers te selecteren die producten van hoge kwaliteit leveren.

Z-score

De Z-score is een statistische maat die de afwijking van een bepaalde waarde ten opzichte van het gemiddelde weergeeft. In het kader van yield berekent de Z-score hoeveel keer de standaarddeviatie past tussen de gemiddelde score en de klantwens. Een hoge Z-score duidt op een piekvormige verdeling en een voorspelbaar proces, met een hoge yield in het proces en een hoge first time yield als output.

Grafische weergave

De Z-score kan in een grafiek worden weergegeven. Deze grafiek toont de verdeling van de meetresultaten, met de klantwens en het gemiddelde als referentiepunten. Een piekvormige grafiek met een hoge Z-score geeft aan dat de meeste producten of diensten dicht bij de klantwens liggen, wat een goed presterend proces indiceert. Technisch gesproken is de Z-score het aantal keer dat de gemiddelde spreiding van de uitkomsten (de standaarddeviatie) past tussen de gemiddelde score en de klantwens. In die grafiek wordt dat zichtbaar. Hoe hoger de Z-score, hoe voorspelbaarder de uitkomst van een proces is.

Grafische weergave van Yield

Waarom is dit belangrijk?

Het kennen van de yield en Z-score van een proces is waardevol om verschillende redenen:

  • Inzicht in kwaliteit: De yield geeft een directe indicatie van de kwaliteit van de output van een proces.
  • Voorspelbaarheid: De Z-score helpt te voorspellen hoeveel producten of diensten aan de klantwens zullen voldoen.
  • Procesverbetering: De Z-score kan worden gebruikt om knelpunten in een proces te identificeren en te optimaliseren.
  • Kostenbesparing: Fouten in een proces leiden tot extra kosten. Het verbeteren van de yield en Z-score kan significante kostenbesparingen opleveren.

Praktische toepassing

De Z-score kan in diverse sectoren worden toegepast om de kwaliteit en voorspelbaarheid van processen te beoordelen. De Lean Six Sigma Green Belt training leert je hoe je de Z-score berekent, interpreteert en toepast in de praktijk. Dan kun je zelf leren hoe je deze scores berekent en grafisch in beeld kunt brengen. Daarmee kun je iedereen overtuigen om het proces te verbeteren. Want fouten kosten geld, extra tijd, werken niet motiverend en vaak moet je opnieuw beginnen.

Conclusie

De yield en Z-score zijn krachtige tools die inzicht verschaffen in de kwaliteit en voorspelbaarheid van processen. Door deze te begrijpen en te toepassen, kan je processen optimaliseren, kosten besparen en de klanttevredenheid verhogen. Wil je meer leren over de praktische toepassing van yield en Z-score? Volg dan onze Lean Six Sigma Green Belt training!

Handige Weetjes

De Z-score wordt ook wel Sigma Level genoemd.
Via een Z-score tabel kan je het foutpercentage berekenen.
Yield en foutpercentage zijn complementair en samen 100%.