fbpx

Modus

De sleutel tot data-inzicht

Vaak maken Lean Six Sigma-projecten gebruik van gegevens om problemen te meten, verbanden in datasets te bewijzen en bijvoorbeeld prestaties te kwantificeren. In veel gevallen volgt men een gestandaardiseerde routine bij het verkennen van data. Hierbij wordt eerst bepaald welk type data beschikbaar is en wordt gecontroleerd of de data normaal verdeeld is. Een vervolgstap omvat vaak het identificeren van een middelpunt of centrummaat, ook wel aangeduid als ‘maat van locatie’.

Modus in Dagelijks Leven en Projecten

Dagelijks pendel ik naar kantoor en heb inmiddels een goed idee van mijn gemiddelde reistijd. Bij het bestellen van openhaardhout ken ik ook de hoeveelheid die ik gemiddeld in een winter verbruik. Of als ik uit eten ga met mijn vrouw, dan heb ik een idee hoeveel een gemiddeld etentje met haar gaat kosten. Soms is het wat meer, soms wat minder, maar het zijn allemaal voorbeelden van het toepassen van een zogenaamde ‘centrummaat’ in mijn dagelijks leven.

Een centrummaat die we wellicht niet dagelijks tegenkomen als gewone mensen is de ‘modus’. Tenminste, dat zou je kunnen denken. Desondanks wordt de modus wel degelijk veelvuldig gebruikt als een ‘maat van locatie’ in onze omgeving. Ik leg je graag uit hoe dat in elkaar steekt.

Het Belang van Modus in Lean Six Sigma

De modus vertegenwoordigt de waarde die het meest frequent voorkomt in een dataset. Het is een centrummaat die aangeeft wat de meest voorkomende antwoordoptie of eigenschap is binnen een steekproef. De modus is een essentiële statistische maat die in diverse vakgebieden, waaronder wetenschap en bedrijfsleven, wordt toegepast. Het berekenen van de modus is eenvoudig: je identificeert simpelweg welke waarde het meest voorkomt in de dataset. Indien er meerdere waarden zijn die even frequent voorkomen, wordt de dataset als meerdere ‘modi’ beschouwd.

Hieronder zie je een ‘histogram’ van de reistijd per dag van een kantoormedewerker, afgerond op 5 hele minuten. Gemiddeld duurt de reis 68 minuten (blijkt uit de volledige dataset). De modus van de reistijd is echter 55 minuten. Oftewel, de reistijd die het vaakst voorkomt is 55 minuten.

Voorbeeld van een Histogram met de toepassing van een Modus

Voorbeelden van Modus in Verschillende Sectoren

De modus kan ons helpen om trends te ontdekken en belangrijke informatie te verzamelen. Kijk maar eens mee naar onderstaande voorbeelden:

Zorg:

De modus kan worden gebruikt om de meest voorkomende symptomen van een ziekte te identificeren. Dit kan artsen helpen om een ​​diagnose te stellen en de juiste behandeling voor te schrijven. Bijvoorbeeld, als de modus van de temperatuur van patiënten met een bepaalde ziekte hoger is dan normaal, kan dit een indicatie zijn van een infectie.

Overheid:

De modus kan worden gebruikt om de meest voorkomende klachten van burgers te identificeren. Dit kan overheden helpen om gerichte beleidsmaatregelen te ontwikkelen om deze klachten aan te pakken. Bijvoorbeeld, als de modus van de klachten van burgers gerelateerd is aan verkeersopstoppingen, kan de overheid overwegen om de infrastructuur te verbeteren om de doorstroming van het verkeer te verbeteren.

Dienstverlening:

De modus kan worden gebruikt om de meest voorkomende problemen van klanten te identificeren. Dit kan bedrijven helpen om hun producten en diensten te verbeteren en klanttevredenheid te verhogen. Bijvoorbeeld, als de modus van de klachten van klanten gerelateerd is aan lange wachttijden, kan het bedrijf overwegen om projecten te prioriteren die de wachttijd verkorten.

Finance:

De modus kan worden gebruikt om de meest voorkomende transacties van klanten te identificeren. Dit kan banken helpen om hun diensten te verbeteren en klanttevredenheid te verhogen. Bijvoorbeeld, als de modus van de transacties van klanten gerelateerd is aan online betalingen, kan de bank overwegen om hun online betalingsplatform te verbeteren om het gebruiksvriendelijker te maken.

Andere Centrummaten: Mediaan en Gemiddelde

Naast het berekenen van de modus, zijn er ook andere centrummaten die vaak worden gebruikt in de statistiek. De mediaan is de middelste waarde in een dataset en het gemiddelde is de som van alle waarden gedeeld door het aantal waarden. Elk van deze centrummaten heeft zijn eigen toepassingen en kan ons helpen om verschillende aspecten van een dataset te begrijpen.

Volg de Black Belt opleiding om meer te leren over Modus en toepassen van statistiek

De Kracht van Modus in Data-Analyse

Ontdek hoe de modus, als meest voorkomende waarde in een dataset, essentieel inzicht biedt in gedragspatronen en trends binnen verschillende domeinen. In de onderstaande video zal je leren hoe je modus (en andere spreidingsmaten) effectief kunt toepassen om beter geïnformeerde beslissingen te maken en de teamdynamiek en projectuitkomsten positief te beïnvloeden.