fbpx

Piramide van Lencioni

De 5 frustraties van teamsamenwerking

Wat is de piramide van Lencioni?

De Lencioni Piramide is gepubliceerd door Patrick Lencioni, een Amerikaanse managementconsultant, in zijn eigen boek ‘De vijf frustraties van teamwork’ (2002). Het boek is verhalend geschreven, zodat figuren en situaties uit het boek in de praktijk goed te herkennen zijn. In het model zijn de vijf belangrijkste valkuilen van een team duidelijk in kaart gebracht, zodat er kan worden toegewerkt naar een succesvol en effectief team.
Om het team te ontwikkelen met behulp van het Lencioni Piramide-model is het noodzakelijk dat alle teamleden aan het team kunnen en willen werken. Het besef dat er iets moet veranderen is belangrijk om meer potentieel uit het team te halen.

Het model bestaat uit 5 factoren die essentieel zijn voor een goede teamsamenwerking. Dit zijn:
• Gericht op resultaten
• Het nemen van verantwoordelijkheid
• Sterke betrokkenheid
• Het aangaan van constructieve conflicten
• Het onderlinge vertrouwen

De vijf frustraties van een team

We beschrijven elk van de frustraties die aan deze lagen kunnen worden gekoppeld: gebrek aan vertrouwen (1), angst voor conflicten (2), gebrek aan betrokkenheid (3), vermijden van verantwoordelijkheid (4) en weinig aandacht voor resultaten (5).

1. Gebrek aan vertrouwen
De angst om kwetsbaar te zijn bij teamleden verhindert het opbouwen van vertrouwen binnen het team. Het fundament van het model bestaat uit vertrouwen. Als dat er onvoldoende is, valt het team uiteen.

2. Angst voor conflicten
Het verlangen om kunstmatige harmonie te bewaren verstikt het optreden van productieve, ideologisch conflicten. Teamleden die durven in discussie treden, creëren een gezonde dynamiek.

3. Gebrek aan betrokkenheid
Het gebrek aan duidelijkheid of buy-in verhindert teamleden om beslissingen te nemen waar ze zich aan houden. Als er voldoende betrokkenheid aanwezig is bij de teamleden ontstaat er een klimaat van duidelijkheid en steun.

4. Vermijden van verantwoordelijkheden
De noodzaak om interpersoonlijk ongemak te voorkomen verhindert dat teamleden elkaar verantwoordelijk houden voor hun gedrag en prestaties. Op het individueel niveau komt het erop neer dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft op vlak van gedrag, houding en resultaten.

5. Weinig aandacht voor resultaten
Het nastreven van individuele doelen en persoonlijke status tast de focus op collectief succes aan. Als de focus als team gericht is op resultaat, dan profiteert iedereen samen van het succes.

Team verbeteren met de piramide van Lencioni

Om je team te verbeteren en te begrijpen met welk niveau van frustratie je wordt geconfronteerd, stel jezelf deze simpele vragen:
• Maken teamleden open en gemakkelijk hun mening bekend?
• Zijn teamvergaderingen boeiend en productief?
• Komt het team snel tot beslissingen en voorkom je dat je vastloopt bij consensus?
• Confronteren teamleden elkaar constructief over hun tekortkomingen?
• Offeren teamleden hun eigen belang op voor het belang van het team?

Hoewel geen enkel team perfect is en zelfs de beste teams soms worstelen met een of meer van deze problemen, werken de beste organisaties er voortdurend aan om ervoor te zorgen dat hun antwoorden ‘ja’ zijn. Als je op veel van deze vragen ‘nee’ hebt geantwoord, heeft je team misschien wat werk nodig.

In de onderstaande video (Engels) beschrijft Patrick Lencioni beknopt het model:

Coach jouw team naar resultaat

Wil je leren hoe je teams kan stimuleren om optimaal te presteren? Wij coachen organisaties in nagenoeg alle bedrijfstakken met diverse vraagstukken. Met behulp van training, coaching en begeleiding behandelen wij jouw vraagstuk en komen tot een passende pragmatische oplossing. Voor ons is het belangrijk betrokken te zijn met jou als organisatie. Dit levert elke keer weer een unieke samenwerking op.