Orange Belt, een goede basis van Lean Six Sigma

23-12-2024 Geplaatst door Redactie

“Wat een leuke en interactieve training, vol met reflecties op mijn eigen werkomgeving”, was een van de reacties van deelnemers aan de laatste Orange Belt training in februari. De Lean Six Sigma Orange Belt is bedoeld voor medewerkers die volop meewerken in of leiding geven aan een project dat de Lean methodiek volgt. Maar, wat brengt een Lean Six Sigma Orange Belt training mij dan? Een veel gestelde vraag.

Orange Belt; de basis

De Lean Six Sigma Orange Belt geeft een stevige basis van de Lean Six Sigma methodiek. Om te beginnen krijg je in een training van anderhalve dag uitgelegd wat de filosofie is van de Lean methodiek, welke vormen van verspillingen in een proces kunnen zitten, die voor een klant van jouw organisatie geen waarde toevoegen. Soms zijn deze verspillingen gemakkelijk te herkennen, omdat ze al een ergernis voor jou en/of collega’s vormen. Echter, in de meeste gevallen ben je er blind voor geworden en zitten ze verborgen in een manier van werken, omdat het al jaren zo gedaan wordt. De training geeft je verder inzicht in de workshops die stap voor stap zorgen voor het elimineren van deze verspillingen volgens de DMAIC-stappenplan. Maar voordat je enthousiast aan de gang gaat, is het belangrijk om te begrijpen, dat het effect van deze verandering niet alleen afhangt van de kwaliteit van de oplossing. Hoe duidelijk of onschuldig een verspilling lijkt, als de urgentie niet wordt begrepen door je collega’s, zal de motivatie om te veranderen nihil zijn en daarmee het effect van de verandering.

Als Orange Belt aan Workshops mee doen

De afkorting DMAIC (meestal uitgesproken als DiMaïk) staat voor Define, Measure, Analyse, Improve en Contol. Deze staan voor 5 opeenvolgende fases dat elk veranderproject doorloopt. Deze aanpak zorgt voor de juiste definitie van het probleem, de doelstelling, afstemming zoeken met de sponsor, opzoeken van de grondoorzaak en daarna (pas) het zoeken van een oplossing. Met de Lean methodiek in combinatie met de DMAIC-project methode leer je vooral hoe je collega’s van de afdelingen kunt betrekken via de verschillende werkvormen van de DMAIC-project methode om te bouwen aan eigenaarschap. Je leert begrijpen wat je moet doen als je gevraagd wordt deel te nemen aan een workshop om een Value Stream Map te maken. Je begrijpt direct wat er wordt bedoeld als de Green Belt projectmanager vraagt om te helpen met een SIPOC, een Ishikawa of de Project Charter van goede inhoud te voorzien, wat de bedoeling is (toch?). Daarbij leer je te reflecteren op je eigen werk en verspillingen herkennen en waar mogelijk al uit je werk te halen. Daarmee betaald de training zich snel terug.

Voor wie is het geschikt?

Kortom, de Lean Six Sigma Orange Belt is bedoeld voor medewerkers die op dagelijkse basis betrokken zijn bij projecten die de Lean methodiek volgen, bijvoorbeeld als projectmedewerker, als sponsor, als proceseigenaar waar verspillingen zijn gevonden die het liefst geëlimineerd worden of als leidinggevende van een Lean Six Sigma projectteam. Iets voor jou? Op 18 en 19 april wordt er op ons kantoor in Den Haag een nieuwe Orange Belt training georganiseerd. Liever op een ander moment en/of locatie, kijk dan op onze trainingskalender.