STAP-Budget: Lean en Agile opleiding volgen

Agile en Lean trainingen via het STAP-budget

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 november 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000,- incl. BTW aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Op deze pagina zetten we een overzicht van alle relevante informatie rondom de STAP-regeling en hoe je je kan aanmelden voor Agile en Lean trainingen met het STAP-budget.

Inhoudsopgave
 1. Wat is het STAP-budget?
 2. Wie komt ervoor in aanmerking?
 3. Het volgen van een opleiding met het STAP-budget
 4. Hoe kan je het STAP-budget aanvragen?
 5. STAP-budget inzetten bij Lean Six Sigma Groep
 6. Wat gebeurt er na goedkeuring?
 7. Waarom een Lean of Agile training?

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1000,- euro incl. BTW aanvragen voor scholing en ontwikkeling. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Het STAP-budget vervangt deze scholingsaftrek. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Het STAP-budget kan je via dit portaal aanvragen tijdens het beschikbare tijdsvak:
https://www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/


Wie komt ervoor in aanmerking?

Er gelden een aantal voorwaarden als je het STAP-budget wilt aanvragen:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd;
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk;
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt STAP wel combineren met LLLK;
 • Je scholing start minstens 4 weken na de aanvraag en uiterlijk binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak;
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.

Het volgen van een opleiding met het STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 is er een landelijk scholingsportal; STAP-scholingsregister waarin het mogelijk is om je aan te melden voor een opleiding, training of cursus.

De overheid stelt verschillende aanvraag periodes beschikbaar waarin je je kan aanmelden voor een opleiding, training of cursus. De eerst volgende mogelijkheid om een STAP-budget aan te vragen is op dinsdag 1 november 2022 om 10.00 uur.

Aanvraag periodes 2022

 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022 (Het STAP budget voor deze periode is op)
 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022 (voor trainingen met een startdatum vanaf 29 november 2022 t/m 31 maart 2023)

Let op; het STAP-budget is in de vorige aanvraagperiodes binnen 1 dag op gegaan. Ons advies is om er op tijd bij te zijn om het STAP budget aan te vragen en om je ruim van te voren in te schrijven, zodat je op tijd het STAP aanmeldbewijs ontvangt.


Hoe kan je het STAP-budget aanvragen?

 1. Meld je aan voor een van onze trainingen en geef aan in het opmerkingenveld, dat je het STAP-budget gaat aanvragen en voeg je geboortedatum toe;
   • Tijdens het inschrijven kan je aangeven of je een factuur inclusief of exclusief BTW wenst.
    • Een factuur exclusief BTW betekent dat €1.000 ook echt €1.000 euro is
    • Bij een factuur inclusief BTW wordt er €1.000 euro inclusief BTW vergoed (€826,45 excl. BTW)
 2. Wij zorgen dat je na je aanmelding en zodra alle gegevens compleet zijn het STAP-aanmeldbewijs ontvangt. Deze heb je nodig bij het aanvragen van het STAP-budget;
 3. Vraag het STAP-budget aan via het UWV met je DigiD en aanmeldbewijs tijdens een beschikbaar tijdsvak. Je dient het STAP-aanmeldbewijs te uploaden, je deelnamenummer in te voeren en de juiste scholing te kiezen. Let goed op bij het aanmelden dat je kiest voor de juiste opleiding, met de juiste startdatum.
 4. Het UWV neemt je aanvraag in behandeling en je krijgt binnen 4 weken bericht vanuit het UWV;
 5. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de opleiding (gedeeltelijk) door het UWV vergoed.
   • Zodra de aanvraag is goedgekeurd ontvangen wij bericht vanuit het UWV
   • Na ontvangst van dit bericht, zullen wij bovengenoemd voorschot in rekening brengen bij het UWV. Indien de koste niet volledig vergoed worden, zullen wij, uiterlijk 6 weken voor de start van de training, een aanvullende factuur sturen
 6. Is je aanvraag afgekeurd of is het budget op? Tot 4 weken voor de start van je opleiding kan je hem kosteloos verplaatsen naar een later moment. Dit kan door te mailen naar info@leansixsigmagroep.nl. Wij krijgen geen bericht van de afwijzing, hierdoor dien je dit zelf aan ons door te geven.
 7. Wil je je aanvraag annuleren? Tot 4 weken voor de start van je opleiding kan je hem kosteloos annuleren. Het annuleren van het STAP-budget dien je zelf te doen en kan enkel via het UWV.
   • Indien je besluit tussentijds te stoppen met je opleiding, dien je dit te melden bij het UWV via het portaal. Het STAP-budget komt, in overleg met het UWV, te vervallen. Dit betekent dat de kosten van de opleiding voor eigen rekening van de deelnemer komen. Je ontvangt hiervoor een factuur.

Stappen om het STAP budget aan te vragen voor Lean en Agile trainingen

Let er op dat je zelf verantwoordelijk bent voor het aanvragen van het STAP-budget. Is het STAP-budget niet meer beschikbaar voor het huidige tijdvak of is je aanvraag afgekeurd? Dan kan je tot 4 weken voor de startdatum van de training, je aanmelding kosteloos omzetten naar een training die minimaal 4 weken na de volgende aanvraagperiode start.

Wat gebeurt er na de goedkeuring?

Wij worden door het UWV op de hoogte gesteld van de goedkeuring. Je kan bij ons de opleiding volgen en ontvangt, indien de opleiding meer kost dan er vanuit het UWV wordt vergoed (maximaal €1.000 incl. BTW), een aanvullende factuur.

Na het afronden van de opleiding ontvang je van ons een bewijs van deelname*. Dit bewijs van deelname overhandigen wij, binnen 3 maanden na het afronden van de opleiding, aan het UWV.

Het UWV controleert of de scholing is afgerond en of aan alle verplichtingen is voldaan. Indien dit het geval is wordt de subsidie definitief aan je toegekend en is de scholing afgerond.

*Het bewijs van deelname wordt toegekend als er door de deelnemer is voldaan aan alle gestelde voorwaarden vanuit het UWV. 


STAP-budget Lean en Agile bij Lean Six Sigma Groep

Lean Six Sigma Groep heeft sinds begin 2022 het NRTO-keurmerk en voldoet daarmee aan de voorwaarden om in aanmerking te komen als opleider voor mensen met het STAP-budget.

Vanaf 1 maart kunnen werkenden en werkzoekenden een STAP-budget aanvragen van maximaal € 1.000,- inclusief BTW. Dit budget kan gebruikt worden om (een deel van) de kosten van de opleiding te vergoeden. Wij zullen onze trainingen ook gaan aanbieden in het scholingsregister van DUO zodat je voor onze trainingen ook dit budget kunt aanvragen. Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden zich bij onze trainingen inschrijven met een STAP-budget. Heb je het STAP-budget aangevraagd voor onze opleiding? Meld dit dan op het inschrijfformulier. Je kan je voor al onze trainingen en opleidingen inschrijven met het STAP-budget.
► Bekijk alle opleidingen

Onderstaande trainingen zijn (BTW vrij) gratis te volgen met het STAP-budget.


Lean Six Sigma trainingen

Wat is Lean Six Sigma?
Lean Six Sigma is een wereldwijd bewezen methodiek voor het duurzaam en aantoonbaar verbeteren van processen en organisaties. Het biedt een aanpak waarmee organisaties op een gestructureerde wijze (Define, Measure, Analyse, Improve en Control of DMAIC) concrete resultaten kunnen boeken met continu verbeteren. De trainingen worden gegeven door onze energieke (Master) Black Belts met jarenlange praktijkervaring.


 • Yellow Belt
  Duur: ½ dag
  Prijs: € 475,- (exclusief BTW)

Je weet na deze training inhoudelijk wat Lean Six Sigma is en je kan deelnemen aan een Lean Six Sigma project binnen jouw organisatie.
► Meer informatie


 • Orange Belt
  Duur: 2 dagen
  Prijs: € 795,- (exclusief BTW)

Je kunt na de training kleine verbeterprojecten leiden en bijdragen aan grotere verbeterprojecten.
► Meer informatie


Je kunt na de training kleine verbeterprojecten leiden en bijdragen aan grotere verbeterprojecten.
► Meer informatie

 


Na afloop van de training ben je in staat om als projectleider verbeterprojecten binnen je organisatie uit te voeren.
► Meer informatie

 


Agile trainingen

Lean Green Belt to Black Belt

Wat is Agile?
Agile geeft prioriteit aan het incrementeel en iteratief opleveren van producten en samenwerking (ook met leveranciers en klanten). Agile is een manier van denken, waaronder verschillende methodologieën vallen, waarbij Scrum een van de meer populaire opties is. Onze ervaren Agile specialisten zullen deze opleidingen geven.


Na afloop van de training ben je in staat om als Product Owner de organisatie om je heen (team, stakeholders en klanten) mee te nemen om maximale waarde te leveren aan de klant.
► Meer informatie


 • Scrum Master
  Duur: 2 dagen
  Prijs: € 895,- (exclusief BTW)

Na afloop van de training ben je in staat om als Scrum Master het Scrum team optimaal te laten presteren. Je kan knelpunten oplossen in het team en je kan snel inspelen op verandering.
► Meer informatie


Na afloop van de training ben je in staat om de eerste stappen te zetten naar een wendbare organisatie waarbij de verschillende Agile rollen bij elkaar komen. Ontdek welke rol het beste bij jou past!
► Meer informatie


Waarom een Lean Six Sigma of Agile training volgen?

Salarisschaal van een Green Belt Lean consultant

Er is een zeer gunstig arbeidsmarktperspectief voor de Agile en Lean Consultant/Projectmanager. De resultaten van Lean en Agile zijn wereldwijd bekend en bedrijven willen graag Lean-management inzetten om mooie resultaten te behalen. Daarnaast is het een beroep waarbij volop doorgroeimogelijkheden zijn.

Gebruik maar eens een zoekterm als ‘lean’ of ‘agile’ bij een bekende vacaturesite zoals indeed.com om de openstaande vacatures zelfs eens te bekijken. Op het moment van schrijven zijn er bijvoorbeeld 15.523(!) openstaande vacatures op het gebied van Agile.

De nationale beroepengids geeft bijvoorbeeld aan dat het startsalaris van een Lean Consultant € 2.400,- bruto per maand is. Dit kan oplopen tot € 4.000 voor een Lean Green Belt, afhankelijk van je ervaring en de organisatie waarin je werkt. Het salaris kan groeien als je ervoor kiest je verder te ontwikkelen tot Lean Six Sigma Black Belt. Een Black Belt start op gemiddeld € 3.500,- en kan doorgroeien tot € 6.500,- per maand.

Met een certificering in Lean en Agile ontwikkel je competenties om verbeteringen toe te passen en projecten te begeleiden in nagenoeg alle sectoren.

Kortom, genoeg perspectief voor een baan in de huidige arbeidsmarkt!


  Informatie bijeenkomst STAP-Budget


  Heb je vragen? Wij verzorgen om de twee maanden een online informatie bijeenkomst over hoe het STAP-Budget precies werkt in verband met onze trainingen.

  Wij zullen tijdens deze informatie bijeenkomst bespreken welke stappen je moet ondernemen om het STAP-budget te gebruiken voor onze trainingen. Alle inhoudelijke vragen over het STAP-budget en het aanvragen via UWV, kan je het beste navragen bij UWV.

  Wil je meer weten over het STAP-budget in combinatie met onze trainingen? Meld je hier aan!

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.