fbpx

Wat is Minitab?

Bij de training van Lean Six Sigma Green Belt naar Black Belt, maken we gebruik van software van het statistische programma Minitab. Binnen de wereld van Lean Six Sigma is dit programma de standaard om verschillende statistische analyses en grafische weergaven te maken. Het programma is ook in staat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Microsoft Excel, een uitgebreide meetsysteem analyse te maken.

Ontstaan

Minitab is een statistiek softwarepakket dat is ontwikkeld aan de Pennsylvania State University door onderzoekers Barbara F. Ryan, Thomas A. Ryan, Jr. en Brian L. Joiner in 1972. Het begon als een light versie van OMNITAB 80, een statistisch analyseprogramma van NIST.

Proces prestatie analyse

Als Lean Six Sigma Black Belt gebruik je veel meetgegevens. Bijvoorbeeld om aan te tonen hoe groot het probleem op dit moment is dat je wilt gaan verbeteren. We noemen dat de proces prestatie analyse, waarbij het erop neerkomt een nauwkeurige en betrouwbare meting te doen van de huidige situatie. Hoe vaak gaan de dingen nu echt fout, in vergelijking met wat klanten van ons willen? Minitab is in staat om je dat in een rapport op een heldere manier te laten zien in een grafiek, plus een berekening van de foutkans.

Ontdek de fouten

Bij een verbeterproject is het van groot belang de oorzaak van fouten te ontdekken. Ook dat kan aan de hand van metingen gebeuren. Om de oorzaken objectief vast te stellen, maak je als Lean Six Sigma Black Belt gebruik van hypothese testen. Daarmee kun je bewijzen dat een oorzaak statistisch gezien relevant is, of niet. De oorzaken die boven komen drijven, noemen we ook wel de kritische x-en. Deze moeten dan in de volgende fase van het verbeterproject, de zogenaamde Improve fase, worden aangepakt.

Als de oorzaken helder zijn en oplossingen bedacht en doorgevoerd zijn, volgt nog een extra meting om zeker te weten dat het probleem is opgelost. Eigenlijk zou je dat continu in de gaten willen houden. Ook daar komt het weer aan op meten. In Minitab gebruiken we daarvoor verschillende “control charts” die signalen afgeven als de problemen zich weer voordoen.

Al met als gebruik je statistische software dus in alle verschillende fasen van je verbeterproject.