Hoe zit Lean Six Sigma certificering in elkaar?

16-06-2024 Geplaatst door Redactie

Welke certificeringen zijn er en hoe werkt dat nou precies met de Lean Six Sigma Groep certificeringen? Lean en Six Sigma zijn van oorsprong twee verschillende methodieken die tegenwoordig gecombineerd gebruikt worden. Het idee om gebruikers van de methodiek te certificeren komt bij Six Sigma vandaan. Hiermee konden deze aantonen dat ze niet alleen een opleiding hadden gevolgd maar de methode ook in de praktijk hadden toegepast. Certificeren is tegenwoordig ook mogelijk voor Lean Six Sigma of specifiek voor Lean.

De organisatie die Six Sigma heeft groot gemaakt, General Electric certificeert zijn eigen medewerkers. In navolging op General Electric doen ook veel andere organisaties zelf hun eigen certificering op basis van intern vastgestelde certificeringscriteria. Ik zelf ben bijvoorbeeld bij GE opgeleid en door KLM gecertificeerd als Black Belt. Daarbij is Lean Six Sigma in deze gevallen een interne verbetermethode waarbij een intern adviesbureau helpt om de KPI’s te verbeteren.

Het zelf certificeren van trainingsbureaus

Tot ongeveer de eeuwwisseling bestonden er maar beperkt trainingsbureaus die zelf certificeerden. Inmiddels is dit wel anders en certificeren trainingsbureaus zelf. Ook zijn er ‘onafhankelijke partijen’ die certificeren waaronder ASQ, IASSC en IIBLC. Certificering gaat op basis van dezelfde criteria die GE al gebruikte: het volgen van een training, het afleggen van een examen om dit te aan te tonen en tot slot het uitvoeren van verbeterprojecten om de praktijk aan te tonen. Je kunt je examen maken via externe partijen, die hier een vergoeding voor vragen (ASQ, IASSC, IIBLC). Daarbij is wel de vraag hoe onafhankelijk deze partijen zijn.

Certificering door Lean Six Sigma Groep

Het is ook mogelijk om bij Lean Six Sigma Groep het examen te maken en de praktijkcertificering te laten uitvoeren. Zo kun je bij ons onderandere je Green Belt een certificering halen. De vraag is daarbij uiteraard ook hoe onafhankelijk wij zijn. Onze trainingen zijn door IASSC, CEDEO en gecertificeerd.  Onze onafhankelijkheid en kwaliteit borgen wij door certificering door deze partijen. Wij bieden onze cursisten zelf de optie waar ze certificering willen laten plaatsvinden. Dit kan door ons of door een externe partij. Certificering via Lean Six Sigma Groep is inclusief de opleiding als je ook voor het examen kiest. Mocht je kiezen voor externe certificering, dan betaal je de kosten zelf aan de betreffende partij. Klik hier voor meer informatie over Lean Six Sigma certificering bij Lean Six Sigma Groep.