Hoe weet ik welke Belt bij mij past?
Wat kun je verwachten van de verschillende trainingen?Als opleider in Lean, Six Sigma en Agile werken krijgen wij regelmatig vragen over welke Lean opleiding nu het beste past bij een cursist/deelnemer. Mede door de kleuren (geel, oranje, groen en zwart) en verschillen in de duur van de opleiding kan het wat complex overkomen. Met deze vragen in gedachten is dit artikel geschreven. We geven daarbij voor elk van de Lean trainingen aan wat je kunt verwachten en wat het beste past.
Yellow Belt training
Deze opleiding is voor velen een eerste kennismaking met Lean Six Sigma. Het is een opleiding van een halve of hele dag en richt zich er vooral op om uit te leggen wat Lean Six Sigma is en wat dit kan betekenen voor jezelf, je team en de organisatie. In veel gevallen leren de deelnemers verspillingen herkennen zoals overproductie, wachttijden en transport en eerste stappen om ze op te lossen. Ook bevat het programma meestal een processimulatie waarbij in een aantal ronden een proces geanalyseerd gaat worden en waar mogelijk verbeterd. Kortom, de it is een laagdrempelige opleiding die geschikt is voor eenieder die wil begrijpen wat Lean Six Sigma is.
Orange Belt training
Deze opleiding gaat een stap verder dan de Yellow Belt opleiding en is gericht op degenen die aan de slag gaan met het verbeteren van processen. Deze opleiding duurt meestal 1,5 of 2 dagen. Het eerste deel is vergelijkbaar als de Yellow Belt opleiding. Ook bij de Orange Belt training staan we stil bij de basisprincipes van Lean. Daar bovenop gaan we bij de Orange Belt aan de slag met een praktijkcasus of simulatie waarbij verschillende technieken en handvatten worden aangereikt die na de opleiding gebruikt kunnen worden in een eigen verbeterproject. Technieken zoals de waardestroom analyse, visgraat diagram en project A3 komen aan bod. De Orange Belt opleiding is daarmee vooral geschikt voor degenen die zelfstandig wil verbeteren met Lean.
Green Belt training
De Green Belt opleiding Lean Six Sigma is de opleiding tot projectleider van een verbeterproject. Het is een opleiding bestaande uit meestal 7 lesdagen. Omdat dit een basis opleiding is bevat de Green Belt ook de inhoud van de Yellow Belt en Orange Belt opleiding. Het is dan ook niet nodig om eerst deze opleidingen te volgen voordat met de Green Belt gestart kan worden. Tijdens de Green Belt staat het stappenplan van Lean Six Sigma DMAIC centraal. Deze stappen volgen we door de lesdagen heen. Aan het einde van de opleiding of kort hierna volgt het theorie-examen. Bij het behalen hiervan zijn de deelnemers theorie gecertificeerd. Aanvullend hierop stimuleren we de deelnemers om een verbeterproject uit te voeren. Daarbij doorlopen ze het stappenplan van Lean Six Sigma en laten daarmee zien dat ze de stof niet alleen begrijpen, maar ook kunnen toepassen in de praktijk.
Black belt training
De Green Belt tot Black Belt opleiding Lean Six Sigma richt zich erop om deelnemers op te leiden tot specialist in verbeterprojecten. De opleiding duurt 8 of 10 dagen en bestaat uit 4 of 5 verdiepende modules. Zo leren we de deelnemers hoe Lean Six Sigma werkend uitgerold kan worden binnen een organisatie. Ook volgen verdiepende modules op Lean, Six Sigma, Agile en coachingsvaardigheden. Om deel te nemen aan deze opleiding is het van belang om eerst de Green Belt opleiding gevolgd te hebben. Na afloop van de opleiding volgt ook voor deze opleiding het theorie-examen. Dit is vaak een uitgebreide casus waarbij de deelnemer laat zien boven de stof te staan en in staat is om verbeterprojecten tot een goed einde te brengen.