Kata bestaat 10 jaar

25-06-2024 Geplaatst door Redactie

Het is het 10-jarig jubileum van het Toyota Kata-boek! Interessant om te zien hoeveel impact het in die tijd heeft gehad. We blijven continu verbeteren met de verbeter en coaching Kata.

Toyota Kata is een managementboek geschreven door Mike Rother. In het boek lees je over de Verbeter Kata en Coaching Kata, een verbeterroutine die bij Toyota wordt toegepast en inmiddels bij veel andere organisaties.
Het boek werd oorspronkelijk gepubliceerd op 4 augusts 2009.

“Hoe elke organisatie in elke branche kan evolueren van ouderwets management door resultaten naar een opvallend andere en betere manier.” – James P. Womack, voorzitter en oprichter van Lean Enterprise Institute, over Toyota Kata

Wat is Toyota Kata?

Ingenieur, onderzoeker en docent Mike Rother werkte samen met Toyota aan voortdurende verbetering, verbonden aan de Universiteit van Michigan en andere onderzoeksinstellingen. Het beoefenen van de Kata is is het oefenen van een patroon, net zolang totdat het een tweede natuur wordt.

In het dagelijkse management van Toyota leren zij een manier van werken – een Kata – die ze geholpen heeft succesvol te zijn voor meer dan zes decennia. De processen, praktijken en resultaten van een organisatie zijn een resultaat van het denken en gedrag van mensen. Als processen een uitkomst zijn, is het belangrijk om te vragen, hoe beïnvloeden we ons gedrag om continu verbetering, aanpassingsvermogen en innovatie te bereiken?

Toyota’s antwoord hierop is door de Kata. Een kata is een routine die je jezelf aan leert. Zoals danspassen, die je zonder nadenken kunt doen. Hierin zit hem de kracht: door verbeteren als een gewoonte aan te leren wordt het onderdeel van de cultuur. Toyota gebruikt hiervoor de Verbeter Kata.

Stap 1: Begrijp de richting; waar willen we naartoe?

Stap 2: Begrijp de huidige toestand; wat is de huidige manier van werken?

Stap 3: Bepaal de volgende doeltoestand; waar willen we naartoe als volgende stap?

Stap 4: PDCA (Plan, Do, Check, Act) naar de doeltoestand; het stap-voor-stap verbeteren naar waar we naartoe willen. Hierbij staat centraal het eerste obstakel helder te krijgen en hier een oplossing voor te vinden. De kracht van de kata zit hem erin dat je verbeteren in kleine stapjes doet, het klein maakt en dat het onderdeel wordt van je dagelijkse routine.

Hiernaast is er ook een Coachings Kata om de Verbeter Kata aan te leren en te implementeren. Al in al geeft Toyota Kata met duidelijke details, een overvloed aan praktische voorbeelden en een samenhangende uitleg van begin tot eind, leidinggevenden en managers op elk niveau bruikbare routines in gedachten en gedrag die superieure resultaten en een duurzaam concurrentievoordeel opleveren.