Kaizen is een gedachte die in Japan tot stand is gekomen na de Tweede Wereldoorlog. Het Japanse woord 改 (“kai”) betekent “veranderen” en 善 (“zen”) betekent “goed”. De filosofie is ontworpen door Masaaki Imai. Het Toyota-productiesysteem staat bekend om Kaizen, waarbij van het lijnpersoneel wordt verwacht dat ze hun productielijn stoppen bij een afwijking en, samen met hun supervisor, een verbetering voorstellen om de afwijking op te lossen.
Het is een dagelijkse activiteit met een doel dat verder gaat dan verbetering. Het is ook een proces dat, wanneer correct uitgevoerd, de werkplaats menselijker maakt: het elimineert hard werk (zowel mentaal als fysiek) en het leert mensen de verspillingen in een proces zien en elimineren.
De kern van de Kaizen-methode bestaat uit 5 basiselementen:
Een Kaizen-event is een project van probleem tot en met de implementatie van oplossingen. En dat alles in een kort tijdsbestek van enkele dagen. Het doel is om kosten te besparen, kwaliteit te verhogen, levertijden te verkorten of klanttevredenheid te vergroten.
Na afloop van het project kan Kaizen worden ingezet om een continu verbetercultuur te bereiken.
Een Kaizen-event doorloopt 6 stappen, die overeenkomen met de DMAIC-methode. Zie onderstaande cirkel.
Lean richt zich op het elimineren van verspillingen. Het is een werkwijze die zich richt op efficiency. Er wordt een flexibele werkomgeving ontwikkeld waarbij de klant centraal staat en waarbij verspilling zoveel mogelijk wordt geëlimineerd. Lean is een verzamelnaam voor methoden die zich richten op procesverbetering en het elimineren van verspillingen. Een onderdeel van deze methodes is Kaizen.
Kaizen gaat eigenlijk een stap verder. Het stopt niet bij het elimineren van verspillingen. Bij Kaizen gaat het om continu verbeteren. Je blijft je organisatie continu verbeteren waardoor deze verandert. Neem een kijkje in de fabriek van Toyota en hoe zij Kaizen toepassen om continue te verbeteren: