Wat leer je in de Green Belt training

15-06-2024 Geplaatst door Redactie

Inhoud en zaken die je leert tijdens de Green Belt training.

Onze Green Belt opleiding is de nieuwste opleiding in ons aanbod. We combineren hier Lean en Agile in 1 opleiding. Dit is uniek, we zijn hierin de enige in Nederland. We doen dit omdat we erin geloven dat een totale aanpak werkt en dat beide methodieken erg goed op elkaar aansluiten. Ze zijn trouwens uit dezelfde principes zijn ontstaan.

Voor onze Lean Agile opleidingen hebben we een totaalmodel ontwikkeld. Dit model lichten we hier toe:

Het model bevat drie cirkels:

  1. De verandercirkel waarin je iets uit een proces pakt, verbeterd en weer terugzet in het proces. Deze cirkel is traditioneel Lean Six Sigma. Hierin leer je iets te verbeteren volgens bijvoorbeeld de DMAIC methode of de A3 methode.
  2.  De procescirkel, waarbij je je proces steeds beter laat doen wat de klant wil. Deze cirkel kan Agile en ook Lean uitgevoerd worden, afhankelijk van of je een repeterend proces hebt of een ontwikkelproces. Bij beide manieren worden daily stand-ups of dagstarts gebruikt om het proces te sturen, dagelijks met elkaar de workload te bespreken en af te stemmen. En prioriteiten te bepalen.
  3. De richtingcirkel, waarbij je de visie van de organisatie afstemt op de processen en verbeterstappen van de organisatie. Alle cirkels zijn met elkaar verbonden.

In de Lean Agile Green Belt opleiding leer je de procescirkel en de verandercirkel gebruiken. In de traditionele Green Belt training leer je voornamelijk de verandercirkel toepassen.

Wanneer is de opleiding geschikt voor je?

Bijvoorbeeld als je op jouw afdeling dingen tegenkomt die je belemmeren in je werk. Je wilt daar iets aan doen en daar snel resultaat van zien. Hoe pak je die verbeteringen aan? Hoe bepaal je wat het belangrijkste is om te verbeteren en hoe maak je daar tijd voor? En hoe stuur je je proces goed? Tijdens de Lean Agile Green Belt training wordt er aan deze vragen aandacht gegeven. Met als einddoel dat jouw verbeterproject het gewenste resultaat gaat opleveren en dat jouw proces beter gestuurd wordt middels bijvoorbeeld een daily standup.  Hieronder een aantal zaken die je leert in de training.

Prioritering in het verbeterproces: wat moet er verbeterd worden?

De eerste uitdaging die je tegenkomt is prioriteren; hoe selecteer je het juiste verbetertraject?

In jouw dagelijkse werk loop je tegen problemen aan. Een proces verloopt niet optimaal en je wilt dit gaan aanpakken. Je kunt ervoor kiezen om ieder voor zich een project op te pakken en te verbeteren, zodat jouw dagelijkse werkzaamheden soepeler verlopen. De vraag is alleen of hetgeen wat je aanpakt ook van toegevoegde waarde heeft voor de organisatie. Draagt het bij aan het grotere doel? Past het binnen de visie van de organisatie en het gene waar we ons de komende tijd op focussen? Wat we vaak in de praktijk zien is dat dit helaas niet altijd het geval is. Er ontbreekt hierdoor draagvlak en het levert niet het gewenste resultaat op. Middels de koppeling van de drie cirkels leer je de juiste verbetering op te pakken en wordt je hier als organisatie steeds beter in.  De Lean Agile methode helpt je dus om het juiste verbetertraject op te pakken, waardoor de kans verslagen wordt vergroot.

Tijdens een Lean Agile Green Belt training leer je daarom hoe je antwoord geeft op de volgende vragen:

  • Welk project moet ik doen op mijn afdeling om aan het gezamenlijke doel van de organisatie bij te dragen?
  • Wat moet ik verbeteren in mijn dagelijkse proces om aan dit doel bij te dragen?
  • Hoe pak ik de verbetering aan?
  • Hoe breng ik deze vervolgens weer terug naar het proces?
  • Hoe stuur ik het proces goed?

Processen veranderen: hoe houd je die verandering vast?

Tot slot jouw laatste uitdaging, het vasthouden van die verandering. Niet iedereen vindt het even makkelijk om te veranderen en om je huidige werkzaamheden op een andere manier uit te gaan voeren. Wat we vaak zien is dat er bij een kleine tegenslag door de verandering wordt teruggegrepen naar het bekende. We pakken ons oude manier van werken weer op. De vraag is dan ook: Hoe zorg je ervoor dat mensen die in jouw verbeterde proces werken niet terugvallen in oude gewoontes? Ook hierbij kan een Lean Agile manier van werken je helpen. Dan ligt er namelijk een focus op hoe het met het verbeterde project gaat. Er wordt duidelijk over gesproken. Wat zijn de uitdagingen van het verbeterde proces en welke goede resultaten worden er gehaald door de verandering? Dit is de manier om vooruit te blijven kijken. Tijdens de Lean Agile Green Belt leer je voor hoe je hiermee om kunt gaan.

Een Lean Agile Green Belt training biedt je structuur om deze uitdagingen aan te gaan. Wij delen onze kennis in de vorm van handvatten om binnen jouw organisatie en afdeling Lean Agile te werken!

Lijkt de Green Belt training iets voor jou? Vraag om meer informatie of schrijf je nu in!