Vakantie tips met Lean

15-06-2024 Geplaatst door Redactie

Een goed begin is het halve werk. Je boekt op tijd een prachtvlucht naar bijvoorbeeld Mallorca. Op je werk is de vakantie al ingepland. Maar wat ga je eigenlijk doen daar? En hoe zit het met de koffer; wat zit daarin? Wij geven je Lean vakantie tips.

Een populaire misvatting is dat Lean alleen geschikt is voor productie. Dit is zeker niet waar. Lean is van toepassing op elk proces. Het is geen tactisch of kostenbesparingsprogramma, maar een manier van denken en handelen voor een hele organisatie of team.

En grappig genoeg ook voor thuis. Klinkt misschien vreemd, maar een gezin is een goed voorbeeld van een team. De Lean vakantie tips is daarbij iets dat je als gezin kunt doen.

Lean vakantie vieren

Het eerste principe vanuit Lean is:

  • Wie is de klant?
  • Wat is van toegevoegde waarde voor hen?

We kijken naar een vakantie. Dat doe je voor jezelf en voor elkaar. Dus in dit geval zijn we als gezin de klant. En is de vraag: wat is de toegevoegde waarde voor ons als gezin als we op vakantie gaan?

‘Ontspanning’ zeggen de ouders en ‘tijd voor elkaar’ en ‘mooie dingen zien’. En wat zijn dan mooie dingen? De kinderen zeggen: ‘zwemmen in een zwembad’ de ander zegt: ‘zwemmen in zee’ en ‘duiken’.  Je kunt een brainstorm thuis doen om te kijken welke dingen iedereen belangrijk vindt. Dat klinkt stom misschien, maar is eigenlijk heel leuk.

En vanuit daar kan je zoeken naar bestemmingen waar je dat allemaal kunt doen. Misschien wel in Nederland, of in Mallorca? En hoe ga je daar naartoe?

Ook als je je vakantie al geboekt hebt, kan het handig zijn de brainstorm met elkaar van tevoren te doen. Wat vinden we belangrijk op vakantie en wat willen we in elk geval doen? Zo kun je elke dag even kijken of je dat wat je wilde doen ook hebt gedaan. Eigenlijk een soort daily scrum op vakantie ;).

Dus stap 1 is: wat is de toegevoegde waarde van vakantie voor ons? Vanuit daar bepaal je waar je als gezin heen wilt en wat je gaat doen. Wil je gewoon ontspannen of intensieve fysieke activiteiten ondernemen?

Het bepalen van de bestemming is makkelijker als je weet waarom je op vakantie wil. Vooral als je met een groter gezin bent, kan het handig zijn een top vijf van vakantiebestemmingen te maken. Zo kan je makkelijk de overeenkomsten vinden. Met daarin de vakantiebestemmingen en hoe ze scoren op de verschillende dingen die jullie samen belangrijk vinden. Zorg ervoor dat je dit samen duidelijk hebt. Dit is al heel erg leuk om te doen samen.

Vakantie tips: Checklist

Als je de bestemming hebt bepaald en weet wat je daar gaat doen, dan is het tijd voor de praktische voorbereiding. Om ervoor te zorgen dat je niks vergeet is een efficiënte oplossing een reis checklist opstellen. Hierbij zorg je ervoor dat:

  • Iedereen helder heeft wat van waarde is
  • Alles in de koffer past
  • Je niets vergeet
  • Er geen onnodige stress is

Maak een document aan, bijvoorbeeld in Excel. Deze checklist kan met elke reis weer worden bijgewerkt. Als je toch iets vergeet, voeg het toe op de lijst en neem het mee voor de volgende keer. We noemen dat leercyclus.

Wij raden aan dit digitaal te maken op een plek waar iedereen erbij kan, zodat er ook geen zaken dubbel worden ingepakt. Zo kan je elk jaar weer werken aan procesverbetering. Noem het bijvoorbeeld vakantieplanninglijst.docx en werk het consistent bij. Een handige app hiervoor is: getpacked. Hierin maak je zelf al de lijst aan, en worden er suggesties gedaan op basis van de bestemming en de gezinsleden die mee gaan.

Hoeveel kan er mee?

Check vooraf wat in de handbagage van het vliegtuig mee mag. Is er een maximum aan gewicht of grootte? Als je deze stap niet helder hebt, kan je later voor vervelende verassingen komen te staan. Krijg helder wat de kaders zijn en plan van hieruit het inpakproces. Dit kan je volgens de 5S principes aanpakken. Alles netjes geordend en op de juiste plek beschikbaar.

Orden op categorie

Als eerste is het belangrijk een lijst op te stellen met verschillende categorieën. Hiermee maak je het geheel overzichtelijk.

Orden op prioriteit

Zorg ervoor dat dingen op prioriteit geordend staan. Als een extra paar schoenen makkelijk is maar niet nodig, markeer het duidelijk. Als blijkt dat de koffers toch te zwaar zijn, is het makkelijker iets minder belangrijks achter te laten. Je kan allemaal vanuit het lijstje werken en hoeft niet keer op keer te bepalen wat nu echt belangrijk is om mee te nemen. Daarmee bespaar je onnodige discussies.

Een handige manier om dit te doen is werken met kleuren. Bijvoorbeeld:
Oranje = essentieel. Geel = belangrijk maar niet noodzakelijk en geen kleur is leuk als extra.

Vakantie tips: Goed voorbereid

Print de lijst eventueel uit en je kan gemakkelijk wegstrepen wat al is ingepakt. Je kan er ook eenvoudig een checklist van maken. Inpakken is natuurlijk maar een onderdeel van het hele proces “op vakantie gaan”. Met onze vakantie tips kan je het proces toch wat meer Lean maken. Wij wensen je alvast een fijne vakantie toe!

Eenmaal op de plaats van bestemming kan de toegevoegde waarde beginnen. Neem de lijst mee van wat je allemaal wilt doen. En stem dagelijks met elkaar af of jullie de toegevoegde waarde creëren. Ook dat klinkt misschien stom, maar als je ’s avonds bij het eten vraagt: wat was het leukste dat we hebben gedaan vandaag? Dan kom je erachter wat iedereen belangrijk vond, en of het een leuke dag was. Vanuit daar kan je de volgende dag ook gaan invullen.