Salarisverhoging met een Lean Six Sigma Black Belt Certificaat

15-06-2024 Geplaatst door Redactie

Lean en Six Sigma zijn twee methoden die zichzelf binnen het bedrijfsleven inmiddels ruimschoots hebben bewezen. Wereldwijd weten bedrijven met het inzetten van Lean en Six Sigma processen effectiever, sneller en duurzamer te laten verlopen. Die twee methoden blijken tevens een uitstekend duo. Professionals (en de bijbehorende bedrijven) die de  opleiding Lean Six Sigma Black Belt afronden, merken direct verschil. Het verbeteren van de bedrijfsprocessen zorgt gegarandeerd voor positieve resultaten. Daar hebben bedrijven, klanten én Lean Six Sigma Professionals baat bij.

Lean en Six Sigma als meerwaarde voor uw bedrijf

Lean legt de focus op het bepalen van de waarde van een product of dienst. Het hele proces wordt onder de loep genomen: hoe waardevol is iedere processtap? Zijn er blokkades? Het herkennen van problematische processtappen zorgt voor duidelijkheid. Dan pas kan het bedrijf beginnen met een verbetertraject. Het resultaat: een goed lopende procesflow, zonder onnodig oponthoud.

De methode Six Sigma is meer data-driven en gericht op DMAIC (define, measure, analyse, improve, control). Het bepalen en meten van bedrijfsindicatoren resulteert na kritische analyse in duidelijke verbeterpunten, waarna een waterdicht verbetermodel gevormd wordt. Zowel Lean als Six Sigma zijn wat dat betreft gericht op het uit de weg ruimen van onnodige ruis. Hoe? Kortgezegd beantwoorden beide methoden de hoofdvraag: waarom is een product of dienst een toegevoegde waarde voor de klant? Daar draait het uiteindelijk allemaal om. De klant koopt of gebruikt producten en diensten pas als hij overtuigd is. ‘What’s in it for me?’ Die toegevoegde waarde moet glashelder zijn.

Bedrijven die Lean Six Sigma toepassen op hun bedrijfsprocessen merken direct verschil. De processen verlopen efficiënter, sneller en zijn een stuk duurzamer dan ze waren. Daar komt bij dat er minder kosten bij komen kijken en dat de processen zo optimaal mogelijk verlopen. Geen onhandige en/of complexe aanpak meer, maar een helder en nuttig proces. Hierbij de voordelen nog even op een rij:

  • Tevreden klanten
  • Succesvolle bedrijfsresultaten
  • Effectievere processen
  • Duurzamere processen
  • Snellere processen
  • Minder werkstress
  • Efficiëntere inzet van personeel
  • Reductie kosten

Lean Six Sigma als toegevoegde waarde voor uw klanten

Het mooie is dat Lean Six Sigma niet alleen gericht is op de toegevoegde waarde voor het bedrijf, maar natuurlijk in eerste instantie ook voor de klant. Sterker nog, het doel is een tevreden klant. De klant krijgt snellere en kwalitatief hoogwaardigere service en een beter product/dienst. De klant hoeft niet te verdwalen in ellenlange wachtrijen en ook voor de klant dalen de kosten. Dat die optimale bedrijfsprocessen stress en spanningen wegnemen op de werkvloer, merkt een klant natuurlijk ook. Het resultaat: een tevreden klant die graag terugkomt.

Lean Six Sigma Professionals

Lean Six Sigma Black Belt professionals leiden zodoende tot positieve resultaten. Al helemaal in deze tijd. Bedrijven reorganiseren, HR-afdelingen veranderen hun strategie, het focuspunt gaat van offline naar online verkoop, contracten worden flexibeler en ga zo maar door. Er is daarom vraag naar Lean Six Sigma Black Belt professionals die bij verandermanagement en procestrajecten ondersteuning kunnen bieden. Ja en ‘wat schuift dat dan’?

Een Lean Six Sigma Black Belt professional kan een marktconform salaris verwachten voor een WO-afgestudeerde mét specialisatie, met minimaal vier tot zeven jaar ervaring in bancaire, logistieke, zorg-, overheids- of industriële omgevingen. De rol van een Lean Six Black Belt professional is voor een bedrijf namelijk een enorme toegevoegde waarde. De professional is human capital die verbeteringen implementeert en dat is tegenwoordig onmisbaar voor bedrijven (en klanten).

Hoe word ik een Lean Six Sigma Black Belt Professional?

Dat klinkt efficiënt en positief nietwaar? Maar voor veel mensen klinkt het ook ingewikkeld. Hoe pak je zoiets nu aan? Bedrijfsprocessen kunnen behoorlijk vastgeroest zitten, waardoor onder andere lange wachttijden, chaotische planningen en een flinke portie stress ontstaan.

Tijdens de intensieve opleiding Lean Six Sigma Black Belt leren deelnemers in zeven blokken (vijftien dagen) hoe Lean Six Sigma geïmplementeerd kan worden in bedrijfsprocessen. Het curriculum bestaat uit een deel Green Belt en een deel Green to Black Belt. In de eerste fase van de opleiding leren deelnemers problemen in projecten op te sporen. Hoe ingewikkeld die problemen ook zijn. De blokkades worden uitvoerig geanalyseerd en uiteindelijk ‘weggeruimd’.

De tweede fase van de opleiding bevat meer inhoudelijke verdieping. De deelnemers leren alle ins en outs van de methoden en kunnen na het afronden van de opleiding direct aan de slag. Niet alleen sporen ze problemen binnen hun eigen bedrijven eenvoudig op, maar ze komen ook op de proppen met een prachtig verbeterplan. Daarmee leiden, begeleiden en/of implementeren Lean Six Sigma Black Belt Professionals procesverbeteringstrajecten. Niet voor niets hoort daar een keurig salaris bij. Een welverdiend salaris zelfs, want het bedrijf wordt er alleen maar beter van en de klant gelukkiger.