fbpx

Interview met oud deelnemer Green Belt opleiding

22-11-2024 Geplaatst door Redactie

Interview met Dr. Lotte Plantinga, Quality in Production Specialist bij Boehringer-Ingelheim Animal Health Operations BV. dd 11-11-2016

Inleiding:

Lotte was deelnemer aan de  Lean Six Sigma Green Belt opleiding van Lean Six Sigma Groep (LSSG) in Utrecht in februari van dit jaar en heeft naast een foutloze theorietoets een prima verbeterproject uitgevoerd in de praktijk voor haar werkgever Boehringer-Ingelheim. Boehringer Ingelheim is één van de 20 toonaangevende farmaceutische bedrijven in de wereld. Sinds de oprichting in 1985 ligt de focus van het familiebedrijf op onderzoek, ontwikkeling en op de markt brengen van innovatieve geneesmiddelen voor mens en dier. In het kort is het Lotte en haar team gelukt de leverbetrouwbaarheid fors te verhogen en dat ook te borgen. Wij hebben Lotte met veel plezier het praktijkcertificaat uitgereikt!

Tevens was Lotte bereid een interview te geven over hoe zij het project tot een succes heeft gemaakt. Zie onderstaand een kort verslag daarvan:

Interview:

LSSG: “Hoeveel tijd ben je bezig geweest met dit project?”

Lotte: “Ik ben ermee begonnen tijdens de Green Belt opleiding, dat was begin februari 2016. Het moment dat de project charter werd goedgekeurd is 1 april geweest.

Daarna ben ik er iedere week mee bezig geweest, samen met het projectteam. We hebben in totaal zo’n 6 bijeenkomsten gehad en eind augustus hebben we de veranderingen echt doorgevoerd. Overigens hebben we in die periode ook nog enkele weken gewacht op de toestemming om de veranderingen ook echt door te voeren. Al met al is de doorlooptijd van het project zo’n 5 maanden geweest. Dat lijkt lang, maar ons probleem duurde al zeker 2 jaar en alle voor de hand liggende oplossingen bleken niet te werken.”

LSSG: “Hoe heb je mensen gemotiveerd om mee te doen aan je project?”

Lotte: “Het sprak mijn collega’s aan dat ik niet een heel langlopend project wilde doen, maar juist de snelheid erin wilde houden. Heb uitgelegd dat we stapje voor stapje zouden werken en met name zouden luisteren naar datgene dat op de werkvloer het meest speelde. Daarnaast heb ik “meegewerkt” om zodoende te laten zien dat ik me wilde verdiepen in de materie en het leverde ook tijd op voor de anderen. Tijd die vervolgens werd gebruikt om mee te doen aan mijn project.”

LSSG: “Op welk deel van het project ben je het meest trots?”

Lotte: “Ik vond het ontzettend leuk dat iedereen op het einde van het project zo enthousiast was op het bereikte resultaat. Ook de mensen die in eerste instantie best sceptisch waren hebben we samen kunnen overtuigen dat de oplossing wel gevonden kon worden. Daarnaast ben ik erg trots op het bereikte resultaat. Onze leverbetrouwbaarheid is nu al maanden achter elkaar ruim boven het verlangde niveau uitgekomen en het ziet ernaar uit dat we dit nu voor altijd onder controle hebben. Dat levert niet alleen een behoorlijke kostenbesparing op, maar tegelijk ook veel meer plezier in het werk”

LSSG: “Welke lessen heb je gaandeweg het project geleerd?”

Lotte: “Hoe belangrijk het is om de structuur van je project te bewaken en te blijven luisteren naar wat iedereen zegt. Daarnaast is het goed om er “reuring” aan te geven binnen het bedrijf. In eerste instantie was ook helemaal niet duidelijk wat er nu precies intern werd verstaan onder “leverbetrouwbaarheid” en hoe dat wordt gemeten. Dat is daarna echt gaan leven, zelfs tot op het niveau van de werkvloer werd iedere keer gevraagd hoe het daarmee stond.”

LSSG: “Hoe vond je de opleiding van Lean Six Sigma Groep aansluiten op de praktijk?”

Lotte: “Ja, heel goed. Ik heb met de map ernaast de projectbijeenkomsten voorbereid, de volgorde van de stappen was precies goed. De theorie is me heel prettig en helder uitgelegd en het was, achteraf gezien, helemaal fijn om al te starten met mijn verbeterproject zodat we tijdens de opleiding daar ook al naar konden kijken. Daardoor had ik echt een vliegende start.”

LSSG: “Heb je tips voor de deelnemers aan onze Green Belt opleiding, die nu bezig zijn met hun praktijk-opdracht?”

Lotte: “Ja, doen! Gewoon gaan beginnen. Toen ik begon had ik wel mijn twijfels, maar als je de structuur aanhoudt gaat het je lukken resultaten te boeken. Daarnaast is het belangrijk “mee te bewegen” met je project, iedere keer afwegen wat je volgende stap moet zijn. Stap voor stap werk je zo naar een succesvol verbeterproject!”