User Story
Een essentieel onderdeel van Agile Scrum, beheerd door de Product OwnerStel je voor: Je speelt een spel en daarbinnen ben je een ontdekkingsreiziger in een wereld vol met mysterieuze eilanden. Elk eiland vertegenwoordigt een stukje functionaliteit dat je met je team moet ontwikkelen. Maar hoe weet je welke eilanden je moet verkennen en welke schatten je moet zoeken? Hier komt de magie van User Stories om de hoek kijken! In dit artikel leggen we uit:
Wat is een User Story?
In de metafoor van het spel en de ontdekkingsreiziger is een User Story als een schatkaart. Het is een korte, eenvoudige beschrijving van een gewenste functie of functionaliteit. Deze wens is beschreven vanuit het perspectief van de eindgebruiker. Het vertelt je wie de gebruiker is, wat hij wil bereiken en waarom. Met deze schatkaart in handen kan je team zich concentreren op het leveren van waardevolle functionaliteit in kleine, behapbare stukjes. User stories worden binnen Agile Scrum ook wel Product Backlog Items (PBI) genoemd. Dit omdat de User Stories te vinden zijn in de Product Backlog.
Waarom zijn User Stories belangrijk in Scrum?
User Stories helpen teams om zich te richten op de behoeften van de eindgebruiker. Ze geven een duidelijk beeld van wie de gebruiker is, welke functionaliteit deze nodig heeft en waarom. Per User Story is aangegeven wat het belang is en hoeveel waarde deze toevoegt. Dit maakt het mogelijk voor het Scrum team om die stories als eerste op te pakken die de meeste waarde leveren. De User Stories worden daarbij opgesteld en bijgehouden door de Product Owner om de wensen van de stakeholders te verzamelen en te prioriteren zonder zich te bemoeien met hoe de developers hun werk doen. Zo voorkom je micro-management en geef je het team de vrijheid om te schitteren.
Hoe ziet een User Story eruit?
Een User Story volgt meestal een eenvoudig format, bekend als het “Als… dan… omdat…” format. Hier is hoe je een User Story kunt schrijven:
- Als [wie is de stakeholder]: Identificeer de gebruiker of de rol van de gebruiker die de functionaliteit wil gebruiken.
- Wil ik [het product]: Beschrijf de wens van de stakeholder.
- Omdat [waarde]: Geef de waarde aan van het product wat de stakeholder wil, waarom heeft hij deze functionaliteit nodig.

Voorbeelden van User Stories
- Als een nieuwe gebruiker, wil ik me kunnen registreren op de website, zodat ik toegang krijg tot exclusieve functies en inhoud.
- Als een online shopper, wil ik mijn zoekopdrachten kunnen filteren op prijs, zodat ik producten binnen mijn budget kan vinden.
- Als een manager, wil ik rapporten kunnen genereren over de prestaties van mijn team, zodat ik de voortgang kan monitoren en beslissingen kan nemen op basis van gegevens.
User Story Workshops
Een User Story workshop is als een groot feest waar alle betrokken stakeholders samenkomen om User Stories te maken. Het resultaat? Een overvloed aan User Stories—soms dezelfde, en vaak zien we variaties op een thema. Veel stakeholders zijn al bekend—maar sommigen nog niet. En de discussies zijn interessant!
Een user story workshop zorgt dus niet alleen voor een redelijk complete initiële Product Backlog, maar ook voor betrokkenheid bij het project. Het is een leuke, laagdrempelige manier om je project een kickstart te geven en waardevolle inzichten te verzamelen. En het zorgt daarmee voor een mooie basis om verder mee te werken gedurende je project.
Conclusie
User Stories zijn geen verplichting, maar ze zijn wel ontzettend handig. Ze helpen je om de behoeften van de eindgebruiker in kaart te brengen en te prioriteren, en ze maken de evaluatie van het geleverde werk eenvoudiger. Door User Stories te gebruiken, kan je team zich beter richten op het leveren van de juiste waarde aan de gebruiker. Het format is eenvoudig te gebruiken, waardoor je team effectief User Stories kan schrijven en verfijnen.
Wil je meer weten over User Stories? Doe mee aan een Product Owner training of neem contact met ons op. Ga op avontuur en ontdek de schatten van Agile werken! 🏝️🚀