fbpx

Just in Time (JIT)

Precies op tijd, wanneer de klant het nodig heeft

De vertaling van Just in Time is “precies op tijd”. Heel simpel gesteld is dat dus niet te laat, maar zeker ook niet te vroeg. Het leveren van onderdelen, halffabricaten, grondstoffen of bijvoorbeeld een akkoord op een voorstel; precies op het juiste moment. Dat is niet eenvoudig!

Wat is Just in Time (JIT)?

In het Lean huis, ooit door Toyota als eerste opgesteld, bestaat 1 van de 2 pilaren uit “Just in Time” waarbij typische andere Lean zaken horen zoals; Takttijd, Flow, Pull, snelle omschakeling en geïntegreerde logistiek. De andere pilaar wordt gevormd door “ingebouwde kwaliteit”.

Just in Time en Flow

In de JIT pilaar draait alles om het benaderen van perfectie door te weten wat klanten willen en in welk ritme (takttijd) zaken geleverd moeten worden. JIT gaat verder; het is een onmisbare schakel in het creëren van flow. Flow is een ononderbroken doorstroming van je product, dienst of service, waarbij stilstand wordt voorkomen. Het helpt om het proces snel, efficiënt en effectief te maken en te houden. Geen stilstand in het proces wordt bereikt door wachttijden te ontdekken en zoveel als mogelijk weg te nemen. Bijvoorbeeld door het verlagen van de voorraad tussen processtappen. Heel concreet, pak een taak meteen op zodra die bij jou terecht komt zodat je collega verderop in het proces er ook weer snel mee aan de slag kan. Wacht niet langer tot je een voorraadje werk hebt, zorg ervoor dat je ook kleine hoeveelheden meteen kunt aanpakken.

Voordelen Just in Time

Het verlagen van voorraden binnen een proces leidt tot lagere kosten (investeringen in werkkapitaal) meer snelheid en minder administratie. Daarnaast helpt JIT bij het sneller in beeld brengen van zaken die niet goed gaan. Wanneer precies op tijd wordt geleverd en verwerkt, valt het eerder op als bijvoorbeeld de machines of mensen nog niet klaar staan. Stapje voor stapje kun je dan werken aan perfectie, het ultieme doel van Lean, Agile en Six Sigma!

Wil jij meer weten over hoe je dat bijvoorbeeld in je eigen werk kunt realiseren, neem dan gerust contact met ons op. We helpen bedrijven sinds 2012 met het succesvol toepassen van Lean!