Is de Black Belt opleiding wat voor mij?

16-06-2024 Geplaatst door Redactie

De afgelopen jaren heb ik vaak de onderstaande vraag gekregen van mensen uit mijn netwerk:

‘ik zou graag Black Belt willen worden en heb al best wel wat met Lean gedaan, wat is voor mij de kortste route?’ of ‘ik vraag me af of de Black Belt opleiding wat voor mij is, ik heb al best wat op Lean gebied gedaan, wat denk jij?’ en ‘is het handig voor mijn loopbaan ontwikkeling om de stap naar Black Belt te maken?’

Vaak nodig ik mensen dan uit voor een kop koffie en praten we over hun achtergrond, kennis die vergaard is en trainingen die al gedaan zijn. Op basis hiervan maken we een persoonlijk opleidingsplan gebaseerd op hun specifieke wensen en doelen.

Waaruit bestaat een Black Belt training?

Een Black Belt training bestaat uit een Green Belt en een Green Belt to Black Belt opleiding. Van oudsher werden deze opleidingen na elkaar gedaan. Tegenwoordig worden ook complete Black Belt trainingen aangeboden. Als je al kennis hebt op het gebied van Lean Six Sigma, maar nog geen complete Green Belt opleiding hebt doorlopen, dan kan het ook een oplossing zijn om een deel van een Green Belt te doen en daarna in de Green Belt to Black Belt opleiding in te stromen.

Mensen die al wat verder zijn in hun carrière hebben vaak al met Lean gewerkt, het is inmiddels een erg bekende methode. Daarom is het soms jammer om helemaal bij het begin te starten.

Van Green Belt naar Black Belt

In de Green Belt opleiding leer je eigenlijk een verbeterproject te begeleiden met Lean Six Sigma via de DMAIC structuur. Er komen veel tools en technieken langs. Ze staan in een structuur van probleem naar oorzaak naar oplossing. Mensen leren dus een proces te verbeteren. Als Black Belt coach je Green Belts en leer je een organisatie te begeleiden in een Lean Deployment.

Een Green Belt to Black Belt opleiding bestaat uit vier modules:

 1. Policy Deployment module, hierin wordt het neerzetten van Lean in een organisatie behandeld. Van visie naar resultaat noemen we dit onderdeel ook wel.
 2. Lean verdieping, waarin verdieping op de Lean kennis vanuit de Green Belt training wordt gegeven.
 3. Six Sigma verdieping met verdergaande statistiek op Black Belt niveau.
 4. Integratie module waarin de veranderkant en coaching aan bod komt en de samenvatting van alle stof en voorbereiding op het examen.

Voor deze training is kennis op Green Belt niveau een vereiste. Als je al gewerkt hebt met Lean en twijfelt of je direct in de Black Belt training kan instromen, vraag dan een gesprek met ons aan zodat we kunnen kijken wat voor jou handig is.

Waarom Black Belt worden?

Black Belt kennis en ervaring is zeker een verrijking voor iemands loopbaan. Je ziet dat Lean op belt niveau aanspreekt bij vrijwel alle organisaties en dat het zeker een pre is voor werkgevers als je ervaring hebt met Lean Six Sigma. Ook als je geen mogelijkheid hebt om praktijkervaring op te doen in een organisatie kun je dit op een andere manier op doen. En de kennis kan je vergaren tijdens de opleiding.

6 redenen om gecertificeerd Black Belt te worden:

  1. Loopbaanontwikkeling
   Aanvullende training die je kennis, expertise en vaardigheden vergroot, is een van de manieren waarop mensen de carrièreladder beklimmen.
  2. Een bedrijf kunnen leiden om fouten en defecten te elimineren
   Een van de fundamentele aspecten van de Lean Six Sigma-methodiek is het verminderen van defecten en fouten in de gehele organisatie. Aangezien Six Sigma zich richt op effectiviteit en het verwijderen van fouten, ben je na het behalen van jouw certificering in staat deze fouten op te sporen en te elimineren.
  3. Een competitief salaris
   Ervaren mensen met een Lean Six Sigma-certificering behoren tot de best betaalde professionals ter wereld. De twee meest bekende certificeringen voor Lean Six Sigma zijn de Green Belt- en Black Belt-certificeringen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de nieuwste Lean Six Sigma vacatures op een vacaturesite zoals Indeed.
  4. Werken in diverse branches
   Met een Lean Six Sigma-certificering kun je in diverse branches aan de slag. Dit komt doordat Lean Six Sigma een branche-onafhankelijke methodologie is. Enkele van de industrieën waarin Lean Six Sigma is toegepast, zijn onder meer:
   – Lucht- en ruimtevaart
   – Gezondheid
   – Textiel
   – Bankieren
   – Hospitality
   – Marketing
  5. Verbeter de klanttevredenheid
   Een belangrijk aspect van de Lean Six Sigma-methodiek is klanttevredenheid. Uiteindelijk willen zowel het bedrijf als de klant tevreden uit elkaar gaan. Met een Lean Six Sigma-certificering beschik je over de vaardigheden om het aantal klachten van klanten te verminderen.
  6. Groei in leiderschapsrollen
   Met een Lean Six Sigma-certificering ben je klaar voor leidinggevende functies, aangezien deze certificering kandidaten voorbereidt op leidinggevende posities. Als Black belt krijg je de kans om een ​​expert te worden in het uitvoeren van Lean Six Sigma-projecten.