fbpx

Hoe lang duurt de Green Belt?

Hoe lang duurt een Green Belt?

Green Belt kun je worden door een Green Belt training te volgen. Het beste is om tijdens deze opleiding ook een verbeterproject te doen. Door de combinatie van een opleiding en een project kun je gecertificeerd Green Belt worden. Eigenlijk bestaat het hele traject uit drie stappen:

  1. Een Green Belt training
  2. Het doen van een verbeterproject waarin je de theorie in de praktijk brengt
  3. Het succesvol afleggen van het Green Belt examen

In totaal duurt een Green Belt training bij Lean Six Sigma Groep 5 of 7 dagen. 5 dagen wanneer je de zogenaamde bootcamp training doet en 7 dagen wanneer je de reguliere Green Belt opleiding bij ons volgt. In de Green Belt bootcamp training volg je de theorie in vijf achtereenvolgende dagen. Hierbij word je dus helemaal ondergedompeld in de theorie en doe je de praktijk ervaring in de periode erna op. Je kunt de training direct afsluiten met een examen. Dit kan ook tijdens de reguliere Green Belt opleiding waarbij je de training in drie blokken volgt van twee tot drie dagen. Tussen de blokken door kun je de praktijk opdracht doen en zo is de reguliere training dus meer praktijk gericht. Er komen daardoor ook vragen van verschillende deelnemers over hun praktijk opdracht waardoor er gelijk meer aandacht voor de praktijk is tijdens de training.

Moet je het praktijk deel doen als je Green Belt wilt worden?

Nee, dit hoeft in principe niet. Je kunt alleen de training doorlopen, eventueel gevolgd door het examen en je hoeft geen project te doen. Je wordt dan dus een opgeleide Green Belt, maar bent niet een volledige gecertificeerde Green Belt. Als je dat wilt worden, is een praktijk opdracht wel nodig. Dan duurt het totale traject om Green Belt te worden dus de tijd van de opleiding plus de tijd van het doen van een project. Dit kan in principe in een paar weken, maar je kunt ook langer doen over een project. Gemiddeld genomen doen Green Belts hier drie tot zes maanden over. Als je een project doet, is het de bedoeling om een probleem aan te pakken, hierin te duiken en oorzaken te vinden en vervolgens een oplossing te bedenken en deze door te voeren. Dit doe je met mensen uit het proces, zodat het gelijk een gedragen oplossing wordt. Tijdens de Green Belt training leer je welke theorie je hierbij kan gebruiken en welke fases je doorloopt. Over het algemeen wordt de DMAIC fasering gebruikt.

Wil je meer weten over het volgen van een Green Belt training en wat de mogelijkheden zijn? Kijk dan op de Green Belt trainingspagina!