Hoe word ik een Master Black Belt?

Master Black Belts zijn experts die verantwoordelijk zijn voor de strategische inzet van Lean Six Sigma binnen een organisatie. Ze promoten en ondersteunen verbeteractiviteiten in alle bedrijfsonderdelen van hun organisatie, maar ook bij leveranciers en klanten.

Als opleidingsinstituut krijgen we regelmatig de vraag van bestaande Black Belts hoe zij zich verder kunnen bekwamen tot de rol van Master Black Belt. Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te begrijpen wat een Master Black Belt überhaupt is en hoe zijn of haar rol zich verhoudt tot die van de Black Belt.

Specialist in Lean Six Sigma

De Master Black Belt is een specialist op het gebied van Lean Six Sigma die zijn strepen verdiend heeft. Hij/zij heeft jaren ervaring in het werkend krijgen van verandering. Deze ervaring is enerzijds inhoudelijk in de methode, maar vooral ook in de uitvoering van zijn haar rol als trainer, coach, projectleider en facilitator. De certificering is daarmee ook vooral als de kroon op de groei in de Lean Six Sigma methodiek. De volgende minimale criteria hanteren we:

  • Als Black Belt ben je gecertificeerd
  • Je bent tenminste 5 jaar werkzaam als Lean Six Sigma professional
  • Er zijn tenminste 5 verbeterprojecten uitgevoerd
  • Als Coach ben je bij tenminste 10 verbeterprojecten betrokken geweest
  • Als trainer heb je verschillende groepen belts (op Yellow, Orange en Green Belt) opgeleid
  • Als Black Belt ben je betrokken geweest bij het werkend krijgen van Lean Six Sigma (dit noemen we ook wel de policy deployment).

Traject naar Master Black Belt

De weg tot Master Black Belt is een individueel traject waarbij we zorgen dat eventuele deficiënties op het gebied van Lean Six Sigma overbrugd worden. De eerste stap bij een traject is dan ook een intake gesprek om scherp te krijgen waar dit hem dan in zit. Mochten er te weinig projecten uitgevoerd zijn, dan begeleiden we je hierin. Is er weinig ervaring met het opleiden van anderen, dan zoeken we naar een mogelijkheid om juist hier ervaring in op te doen en heb je beperkte ervaring in coaching dan coachen we je als coach. Zijn er bepaalde aspecten van het Lean Six Sigma onbekend, dan bieden we je de opleidingsdagen hiervoor aan.

Portfolio & Policy Deployment

Centraal in een traject staat een portfolio waaraan wordt gewerkt. Hierin tonen we de ervaringen die je hebt als Master Black Belt en laat je zien dat je werkzaam bent op dit niveau. Vaak is een Policy Deployment de opdracht waar tijdens het traject vooral aan gewerkt wordt. Voorbeeld hiervan is het toepassen van het Lean Agile model. Immers vat dit alle aspecten van de rol samen. De eerste stap bij een traject is dan ook een intake gesprek. We maken hierbij een persoonlijke veranderkaart. Hiermee geven we je eigen ontwikkeltraject vorm; een combinatie van opleiding, coaching en een opdracht. Tijdens het traject is er naast de coaching intervisie met andere kandidaten die met een vergelijkbare opdracht bezig zijn. Zo stimuleren we uitwisseling van ervaringen en bouwen de kandidaten een eigen netwerk op.

Presentatie en afsluiting

Het einde van een Master Black Belt traject is een presentatie middels ons kennisnetwerk Leanspiratie. Hierbij presenteert de kandidaat zijn traject en laat daarmee tegenover een groep klanten, relaties en geïnteresseerden dat hij/zij een Master Black Belt is.