fbpx

Wat is een Agile Coach?

Agile coaches helpen bedrijfsteams te trainen in de Agile-methodologie en houden toezicht op de ontwikkeling van agile teams om effectieve resultaten voor de organisatie te behalen. Ze zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van teams door het implementatieproces en hebben de taak om werknemers en leiderschap aan te moedigen om de Agile methode te omarmen. Het uiteindelijke doel van de Agile coach is om Agile teams te voorzien van de juiste kennis, tools en training, zodat ze Agile optimaal kunnen benutten.

Wat is een Agile Coach?

Een Agile Coach is iemand die teams helpt met het toepassen van Agile in het werk. De nadruk ligt vooral op het coaching aspect. Als Agile Coach leer je niet alleen een productievere omgeving te creëren, maar help je ook (Scrum) teams om alles uit zichzelf te halen en maak je ze bewust van hoe Agile het team kan helpen om tot betere resultaten te komen.

Agile coaches hebben meestal een achtergrond in projectmanagement, productmanagement, IT of softwareontwikkeling. Zij hebben doorgaans veel ervaring met verschillende Agile methodieken, zoals ScrumKanban en Scaled Agile Framework (SAFe). Ze zijn meestal bedreven in coaching en mentoring en zijn in staat om mensen te begeleiden en te helpen bij het vinden van de juiste oplossingen voor hun uitdagingen.

Wat doet een Agile Coach?

Je hebt als Agile Coach twee rollen:

 1. Agile toepassen
  Je introduceert of verbetert Agile methodieken en technieken. Sommige Agile-coaches bieden formele Agile-projectmanagementcertificeringen, mentorschap en dagelijkse operaties aan. Training kan draaien rond een specifiek project of de collectieve vaardigheden van een team, zodat ze hun kennis kunnen toepassen op al hun werk.
 2. Coachen
  Je brengt mensen in beweging om te veranderen. Agile coaches leren mensen wat Agile projectmanagement is, waarom het belangrijk is en hoe het moet. Dit kan de vorm aannemen van één-op-één coachingsessies, mentorschappen en bedrijfsbrede workshops.

Als Agile Coach ben je in staat om de Agile principes door te voeren binnen de gehele organisatie. Dit betekent zowel op individueel, op team-, afdeling- en managementniveau.

Waarom een opleiding?

Als een organisatie gaat veranderen, betekent dat de mensen binnen een organisatie ook moeten veranderen. Veel trainingen zijn gericht op de processen maar wat veel mensen over het hoofd zien is dat het óók een verandering is in het gedrag van de mensen.

Veranderingen en verbeteringen van processen en werkwijze

Met de opleiding Agile Coach leer je niet alleen een productievere omgeving te creëren maar help je ook teams om alles uit zichzelf te halen en maakt ze bewust van hoe Agile het team kan helpen om tot betere resultaten te komen.

Coachen en begeleiden van de mensen

Tijdens het doorvoeren van de verandering krijg je vaak te maken met weerstand. In de praktijk coach en adviseer je en draag je de agile mindset uit. Je zorgt ervoor dat iedereen goed in zijn nieuwe rol komt.

Wij leiden je op tot een succesvolle coach die in staat is de bestaande manier van werken kan omzetten naar omgeving die waarde toevoegt en naar een productieve werkomgeving.

Wat kan ik na het volgen van de Agile Coach opleiding?

 • De principes en waarden van Agile en Lean toepassen
 • Een organisatie coachen en begeleiden in gedragsveranderingen
 • Het coachen en ontwikkelen van Agile teams
 • Meer inzicht in je eigen gedrag en het gedrag van anderen
 • Het effectief inzetten van Lean en Agile tooling
 • Feedback geven op verschillende manieren
 • Luisteren op verschillende niveaus
 • De kunst van het vragen stellen
 • Omgaan met weerstand
 • Het vergroten van je invloed op organisaties, teams en individuen.