Sprint Retrospective

In Agile kan met een sprint retrospective teruggekeken worden op het functioneren van het Scrumteam zelf. Verbeterpunten komen naar boven die worden meegenomen naar de volgende sprint. De Sprint Retrospective gebeurt na de Sprint Review en voor de volgende Sprint planning. Dit is maximaal een drie uur durende meeting voor een sprint van een maand. Voor kortere sprints, is deze bijeenkomst korter.

De  Scrum Master  zorgt ervoor dat deze bijeenkomst plaatsvindt en dat de aanwezigen begrijpen wat het doel is. Dit is een moment voor de Scrum Master om te verbeteren en alle teamleden zouden hierbij moeten zijn.

Tijdens de Sprint Retrospective wordt besproken:

  • Wat ging er goed in de Sprint?
  • Wat kan er verbeterd worden?
  • Wat zullen we inzetten om te verbeteren in de volgende Sprint

Scrum Master in de Retrospective

De Scrum Master faciliteert het proces en moedigt het Scrum Team aan om zijn ontwikkelingsproces en -methoden te verbeteren om het effectiever en aangenamer te maken voor de volgende Sprint. Tijdens elke Sprint Retrospective plant het Scrum Team manieren om de productkwaliteit te verbeteren door werkprocessen te verbeteren of de definitie van “Gereed” aan te passen indien van toepassing en niet in strijd met product- of organisatorische normen. Tegen het einde van de Sprint Retrospective heeft het Scrum Team verbeteringen moeten identificeren die het in de volgende Sprint zal implementeren. De implementatie van deze verbeteringen in de volgende Sprint is de aanpassing aan de inspectie van het Scrum Team zelf. Hoewel verbeteringen op elk moment kunnen worden geïmplementeerd, biedt de Sprint Retrospective een gelegenheid om zich te concentreren op reflectie en aanpassing.