5S: Sorteren
Sorteren verwijst naar het proces waarbij onnodige items uit de keuken worden verwijderd. Dit kunnen oude of vervallen ingrediënten zijn, apparatuur die niet meer in gebruik is of iets dat waardevolle ruimte in beslag neemt. Door deze items te verwijderen, wordt de keuken overzichtelijker en gemakkelijker te gebruiken.
5S: Schikken
Schikken verwijst naar het proces van het organiseren van de items die in de keuken blijven. Dit kan het rangschikken van potten en pannen in een logische volgorde zijn, het groeperen van ingrediënten op basis van hun gebruik en het labelen van voorraadpotjes. Door de keuken op deze manier te organiseren, wordt het voor de gebruiker gemakkelijker te vinden wat hij of zij nodig heeft en wordt de tijd die nodig is om eten te bereiden verkort.
5S: Schoonmaken
Schoonmaken verwijst naar het schoonmaken van de keuken. Dit omvat zowel reguliere schoonmaak als grondig reinigen. De keuken schoonhouden, vermindert het risico op door etenswaren overgedragen ziekten en verbetert de uitstraling van de keuken.
5S: Standaardiseren
De keuken is nu helemaal logisch ingericht en ziet er schoon uit. Maar hoe houden we hem nu zo? Hiervoor kan standaardiseren je helpen. In deze stap ga je nadenken over welke standaarden je kunt inrichten om de dingen die je tot nu toe gedaan hebt zo te houden. Welke voorraadpotjes zijn nodig, welke labels op of in kastjes? Heb je een standaard voor je wijnglazen nodig? Vaak moeten hier materialen voor gekocht worden en ga je deze gebruiken. Ook verwijst standaardiseren naar het proces van het vaststellen van consistente werkwijzen en procedures in de keuken. Dit omvat het ontwikkelen van standaardrecepten, het gebruik van gestandaardiseerde kookmethodes en het implementeren van standaard reinigingsprocedures. Door deze werkwijzen te standaardiseren, verbetert het de consistentie en verkleint het de kans op fouten.
5S: Standhouden
Standhouden verwijst naar het proces van het handhaven van de verbeteringen die zijn aangebracht via de vorige vier S-stappen. Dit is tegelijkertijd ook de lastigste stap van 5S. Een keer je keuken opruimen is op zich geen probleem, maar hoe houd je hem zo netjes? Standaardiseren kan je hierbij helpen, en ook het regelmatig inplannen van een extra schoonmaak. Dit omvat ook het trainen van nieuwe gebruikers (bijvoorbeeld de kinderen) en het benadrukken van het belang van het naleven van de vastgestelde procedures.
Overige Lean-principes in de keuken
Naast 5S kunnen ook Lean-principes op verschillende manieren in de keuken worden toegepast. Door bijvoorbeeld kleurcodering te gebruiken voor verschillende soorten apparatuur of ingrediënten, waarmee het risico op kruisbesmetting kan worden verminderd. Gebruik maken van visuele aanwijzingen, zoals labels, kan het personeel helpen de locatie van ingrediënten of apparatuur gemakkelijk te identificeren.
Concluderend kan het gebruik van Lean-principes de efficiëntie, netheid en veiligheid van de keuken aanzienlijk verbeteren. Door gebruik te maken van de 5S-principes Sorteren, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden, wordt de keuken overzichtelijker, gemakkelijker te navigeren en minder vatbaar voor fouten. Bovendien kan het, door gebruik te maken van visuele aanwijzingen en kleurcodering, de veiligheid verbeteren en het risico op kruisbesmetting verminderen. De toepassing van visuele Lean-principes kan leiden tot een veiligere, efficiëntere en aangenamere keukenomgeving voor iedereen.