Jack Welch Six Sigma Champion overleden
Jack Welch, voormalig voorzitter en CEO van GE, een zakelijke legende, is overleden. Welch nam eind 1995 het Six Sigma-kwaliteitsprogramma van Motorola over. In 1980, het jaar voordat Welch CEO werd, boekte GE een omzet van ongeveer $ 26,8 miljard en in 2000, het jaar voordat hij vertrok, waren ze bijna $ 130 miljard.
“De bekende Amerikaanse zakenman Jack Welch is overleden op 84-jarige leeftijd. Hij werd in 1999 benoemd tot ‘manager van de eeuw’ nadat de beurswaarde van industriereus General Electric (GE) onder zijn bewind (tussen 1981 en 2001) was gestegen van 12 miljard (10,8 miljard euro) naar maar liefst 410 miljard dollar (368,1 miljard euro).” schrijft AD op 03-03-2020.
Six Sigma en General Electric
In 1995 besloot Jack Welch dat General Electric een radicale revisie moest ondergaan. Geleid door ingenieurs en consultants realiseerde hij zich dat er iets moest worden gedaan om het aantal defecten in het hele bedrijf te verminderen.
Zijn aanstelling kwam met het mandaat om het bedrijf ten goede te veranderen, op welke manier dan ook. Dat is precies wat er gebeurde.
In de loop van 5 jaar implementatie van Six Sigma rapporteerde GE besparingen van $ 12 miljard. Dat is een enorme verbetering!
Er is een oud gerucht dat Welch tijdens een golfspel, met zijn vriend en Allied Signal CEO Larry Bossidy, wedde dat hij Six Sigma sneller en succesvoller bij GE kon implementeren dan Bossidy bij Allied Signal.
Of het nu waar is of niet, Welch was duidelijk een voorstander van Six Sigma geworden en was voorstander van het gebruik ervan, niet alleen in zijn eigen bedrijf, maar ook in andere delen van de wereld (zelfs in kleine bedrijven).
Succesvolle implementatie
Een belangrijke reden voor het succesverhaal van Six Sigma en GE is de gerichte implementatie. GE’s drie beproefde implementatiebenaderingen zijn “Show Me the Money”, “Everybody Plays” en “Specific Techniques”.
- “Show Me the Money” – GE benadert Six Sigma met een focus op de bottom-line. De noodzaak om kosten te besparen op een concurrerende prijsgevoelige markt zorgde ervoor dat GE Six Sigma toepaste om werkplekdefecten te verwijderen en de productiviteit te verbeteren, naast het verbeteren van de productkwaliteit.
- “Everybody Plays” – Veel van de productlijnen van GE bestaan uit veel uitbestede onderdelen. GE begreep de noodzaak voor de leverancier om deel te nemen aan het Six Sigma-initiatief om het product volledig Six Sigma-compliant te maken en investeerde in het brengen van de leveranciers naar Six Sigma.
- “Specific Techniques” – GE ontwikkelde de kunst van het rangschikken van projecten en deze in lijn te brengen met de bedrijfsdoelstellingen via Six Sigma-tools zoals de proceskaart.