Black Belt certificering

Geplaatst op 6 september 2023 door Suzanne Meinen

We krijgen veel vragen over hoe je je kunt certificeren als Black Belt. Vandaar dat we de informatie over de Black Belt certificering in dit artikel op een rij zetten.

Hoe krijg je jouw Black Belt certificering? - Lean Six Sigma Groep

Om gecertificeerd Black Belt te worden, ofwel je Black Belt certificering te halen, is het allereerst vereist om de volledige Black Belt training te volgen en succesvol af te ronden. Dit betekent de Green Belt stof plus de Green Belt tot Black Belt stof. Dit kan bij Lean Six Sigma Groep in een Black Belt training die tussen 13 en 17 dagen aan tijd kost of in een losse Green Belt training van 5 tot 7 dagen plus de Green Belt tot Black Belt training van 8 tot 10 dagen. Wanneer je Black Belt wilt worden hoef je alleen maar het Black Belt examen te doen om dit succesvol af te ronden. Tegelijkertijd of na afronding van de training moet je twee projecten doen. Een project waarin je de DMAIC structuur doorloopt, ofwel van probleem naar oorzaak naar oplossing gaat en een tweede project waarin je Black Belt theorie toepast. Dit kan de DMAIC zijn met een onderbouwing met gegevens. Hierop kan een goede analyse worden gedaan en worden oplossingen cijfermatig onderbouwd. Ook kan een Policy Deployment opdracht worden gedaan waarin het implementeren van Lean in een organisatie wordt vorm gegeven. Bij beide projecten moet sprake zijn van een significante verbetering die ook echt meetbaar is gemaakt. In sommige organisaties is dit een besparing van 1 ton, en in sommige meer. Lean Six Sigma Groep hangt hier geen bedrag aan, maar het verbeteren van de kwaliteit van de kroketten in de kantine is dus geen goed project. Tegelijkertijd hoeven het ook geen mega projecten te zijn.

Gezamenlijk leiden de opleiding, het succesvol afleggen van het examen en het doen van twee projecten tot een volledige Black Belt certificering.

Coaching

Deze opdrachten of projecten worden beoordeeld door een (Master) Black Belt. Door bij Lean Six Sigma Groep de training te volgen ben je altijd verzekerd van 2 coachings-momenten op je projecten door de trainer van de opleiding. Deze zijn gratis bij onze training inbegrepen, omdat we het heel belangrijk vinden dat de theorie ook wordt toegepast in de praktijk.

De trainer zal deze opdrachten ook beoordelen als je het werkboek bij hem of haar inlevert. Dit inleveren kan in principe tot anderhalf jaar na het behalen van het theorie examen. Wanneer dit langer duurt, maar je bent er in de tussentijd wel mee bezig geweest, dan kunnen we hier eventueel twee jaar van maken.

Certificering

Onze Black Belt certificering is conform de regels van LCS, ofwel het Lean Competency System van Cardiff University en het IASSC ofwel de international Association of Six Sigma Certification opgesteld. Beiden hanteren een combinatie van theorie en praktijk en onze opleidingen zijn door beide organisaties beoordeeld en geaccrediteerd. Dit betekent dat Lean Six Sigma groep in haar opleidingen een goede mix is van Lean en Six Sigma en dat het conform de bekendste regels van Lean en Six Sigma is opgesteld.

Lean Six Sigma Groep is door IASSC, ASQ, LCS en CEDEO geaccrediteerd.

We hopen hiermee wat meer duidelijkheid te hebben gegeven rondom de Black Belt certificering. Voor Green Belt certificering gelden soortgelijke regels, echter hiervoor is het doen van 1 project voldoende plus het volgen en succesvol afronden van de Green Belt opleiding.

Mocht je verder nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op zodat we je kunnen helpen.


  Aan de slag als Lean Six Sigma-professional?

  Lean Six Sigma is als methode bewezen effectief bij het verbeteren van bedrijfsprocessen. Daarom is er een veelvoud aan Lean Six Sigma-loopbaantrajecten beschikbaar. Een exponentieel groeiend aantal bedrijven wil een breed scala aan functies laten vervullen door kandidaten die bedreven zijn in het toepassen van de principes van Lean Six Sigma.

  Werkgevers als Tesla, Grolsch, KVK, Stedin, Teva Pharmaceuticals, ING en Volkswagen zijn actief op zoek naar professionals met Lean Six Sigma-certificering om een ​​verscheidenheid aan functies te vervullen, zoals:

  • Lean Six Sigma-adviseur
  • Lead Manufacturing Engineer
  • Lean Manager logistiek
  • Continuous improvement manager
  • Change agent
  • Quality Engineer
  • Directeur, Performance Excellence

  Neem nu contact op!

  Wil jij aan de slag gaan met Lean Six Sigma maar weet je nog niet precies hoe? Heb je vragen of wil je je doelen of plan bespreken? Neem contact op met een van onze enthousiaste (Master) Black Belts voor een gratis adviesgesprek. Wij helpen je graag!

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.